Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нова болница с европейски стандарти в Плевен
14 Декември 2007
МБАЛ Авис-Медика работи по 60 клинични пътеки, помислено е за комфорта на пациентите
Освен новородената Теодора, още 56 бебета проплакаха до официалното откриване
Освен новородената Теодора, още 56 бебета проплакаха до официалното откриване

Болницата се намира в живописната местност Кайлъка

Раждането тук наистина се превръща в семеен празник

Нова многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "АВИС - Медика" отвори официално врати в края на миналата седмица в Плевен. 103-ма души е персоналът, съобщи управителят д-р Владимир Андреев, като от тях 41 са лекари, изявени специалисти в своите области и с утвърдено име в медицинските среди. Целият персонал е на трудови договори само в "АВИС - Медика", а възнагражденията, които получават, са най-високи, сравнени с другите здравни заведения в региона, увери д-р Андреев и допълни, че с това се надява да се намали "изтичането" на висококвалифициран персонал от България в чужбина.

Болницата представлява пететажна сграда на обща площ 7 хил. кв. м, като на този етап се откриват 5 000, останалите ще започнат да функционират догодина и ще бъдат разширение на съществуващата база. Дворът е превърнат в красив парк с много зеленина и алеи за разходка, което допълва здравословното влияние на парк "Кайлъка", сред който е разположена самата сграда.

10 са отделенията в новата болница: акушерство и гинекология с родилна зала, ортопедия, УНГ, детско отделение, кардиология, ендокринология, гастроентерология, анестезиология и интензивно лечение. Разкрити са модерна клинична лаборатория, хистологична и микробиологична лаборатории. В болницата функционират три операционни зали, оборудвани с модерна техника за конвенциална и лапароскопска хирургия. Съвременният рентгенов апарат позволява под пряк визуален контрол да се извършват голям спектър ортопедични и други оперативни интервенции. Закупени са четири нови ултразвукови апарати, единият от които е най-висок клас и засега е единственият функциониращ в България, информира още управителят. Освен всички други възможности, които този апарт притежава, той може в реално време да визуализира в триизмерен образ плода на бременните. Тази методика е особено ценна за ранното откриване на вродени малформации в плода, подчерта д-р Андреев.

В болницата са разкрити 106 легла, разположени по две във всяка стая. Всички помещения са със собствен санитарен възел и са обзаведени с многофункционални медицински легла и телевизор. Във всяко отделение няколко от стаите са с централна кислородна инсталация.

МБАЛ "АВИС - Медика" дефакто е започнала работа още на 10 септември. Оттогава до този момент през болницата са преминали 887 пациенти, от които 55 родилки с 57 бебета. Сключени са договори със здравната каса и вече се работи по 60 клинични пътеки, за още 11 е сключен анекс.

Това, което отличава новата болница от традиционните представи за болнично заведение, са многото цветове и картини, които позволяват на пациента да се чувства уютно, безупречната хигиена и не на последно място индивидуалните грижи към всеки един пациент. Инвестицията е много по-малка, отколкото на пръв поглед изглежда, увери д-р Владимир Андреев. Над 1 млн лв. са кредитите. Най-скъпото перо от целия ремонт е изграждането на отоплителната и вентилационна система. Операционната има специална вентилационна система според изискванията на европейските стандарти, която е много скъпа инвестиция, възлизаща на около 300 хил. лв.

Пациентите ще стигат до новата болница с бус, който пътува на всеки половин час от клиниката в центъра и се връща обратно на кръгъл час.

"Това е едно продължение на нашия вече 8-годишен труд и беше време от областта на доболничното здравеопазване да минем в следващия етап - на болничното. Това, което успяхме да изградим, е далеч от представите за здравно заведение. Надяваме се, че тук пациентите не само от нашия град, но и от региона, ще се лекуват бързо в уютна и спокойна обстановка. На никого не пожелаваме да се разболява, но нека хората да знаят, че при нужда има място, където нещата са много по-различни. Надявам се, че доброто име, което сме си изградили до този момент, ще се утвърди още повече на пазара на здравните услуги в региона", заяви управителят д-р Владимир Андреев.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.