Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британски и американски учени изведоха формулата на дълголетието
Николай Атанасов - 12 Декември 2007
Тяхната рецепта е “средиземноморска диета” с плодове, зеленчуци и риба, и редовно физическо натоварване

Ако ядете много риба, плодове и зеленчуци, то риска от ранни смърт при вас ще намалее с 1/5, обявиха американски и британски учени от Националния институт за изследване и лечение на рака на САЩ и Университета “Кеймбридж”, провели проучване на начина на живот на 566 407 американци на възраст от 50 до 71 години, съобщава The Daily Telegraph.

Паралелно с това, специалистите установили, че 30 минути умерена физическа активност дневно, съкращават риска от ранна смърт с повече от 1/4, а интензивната физическа активност за 20 минути, 3 пъти седмично, намаляват този риск с 1/3.

Според тях, тайната на дълголетието е придържането към т. нар. “Средиземноморска диета” и редовните упражнения за тялото. Тези фактори удължават живота и на пушачите и хората с наднормено тегло, дори ако продължат да пушат и не успеят да намалят теглото си. “Мащабното изследване потвърждава резултатите на проведени по-рано проучвания, според които активният начин на живот и средиземноморският тип хранене съкращават риска от ранна смърт, основно заради намаляването на опасността от сърдечно-съдови заболявания”, посочва Елън Мейсън (Ellen Mason) от British Heart Foundation.

Авторите на изследването, публикувано в специализираното издание Archives of Internal Medicine Journal, използвали детайлни въпросници, попълнени от над 566 000 американци във възрастовата група между 50 и 71 години. В хода на изследването, специалистите проследили начина им на живот в продължение на 5-6 години, като в порциона им на хранене преобладавали бобени култури и други зеленчуци, ядки, плодове, пълнозърнести храни, риба, мононенаситени мазнини и нетлъсто месо.

Общата смъртност, и при мъжете, и при жените, придържащи се към този тип диета, спаднала. При мъжете риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак спаднали съответно с 22% и 17%, а при жените намаляването на този риск било съответно с 21% и 14%.

Паралелно с това, изследването на физическата активност показало, че при тези, които извършвали умерени физически натоварвания по 30 минути дневно – например, ходили пеша или се грижили за градината – рискът от прежсдевременна смърт спаднал с 27%. Интензивната физическа активност по 20 мин. 3 пъти седмично понижавала този риск с 32%. Умерените физиечски натоварвания в продължение на 7 часа седмично намалявали риска с цели 39%.

“Изследването потвърждава, че богатият на зеленчуци и плодове и беден на червено месо и месни продукти порцион, леко намалява риска от развитието на раковите заболявания. Необходими са обаче допълнителни изследвания за установяване на въздействието на различните съставни части на този тип диета върху отделните видове онкологични заболявания”, заключава проф. Тим Кий (Prof Tim Key) от Cancer Research UK.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

мм
29 Dec, 2007 | 20:44

А, Стоянов що не идеш да се прегладяш, ако нещо не ти изнася.Не го чети.

Стоянов
15 Dec, 2007 | 23:51

Писна ми да чета до болка познати клишета. И всичко - открито от американски и британски учени. Повтарят ни се непрекъснато елементарни внушения, които трябва наистина да се правят на преяждащите със стекове, ти-бонове, чипсове, бъргъри и пуканки прасета. Не на нас. А, щях да забравя - в Средиземноморието гробищата са празни!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.