Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха вредно вещество в сапуна и козметиката
Николай Атанасов - 11 Декември 2007
Съставката триклокарбан вреди на ендокринната система и репродуктивните способности, способства онкозаболяванията и др

Американски учени от Университета на Калифорния в Дейвис (University of California – Davis) установиха, че масово използвана съставка в сапуните, шампоаните, лосионите и др. миещи препарати, има крайно негативно въздействие върху човешкото здраве, съобщава ANI. Изследването им показало, че антибактериална съставка на тоалетните сапуни и др. козметични продукти променя хормоналната активност и вреди на ендокринната система при лабораторните мишки и човешките клетки.

Става въпрос за веществото с антибактериално действие триклокарбан (triclocarban, TCC или 3,4,4'-трихлорокарбанилид), което вече почти 50 години се използва за производството на козметични и миещи препарати в Северна Америка, Европа и Азия.
 
По-рано бе доказано, че подобни синтетични химикали, които нарушават нормалната хормонална активност при животните и човека (endocrine disruptors, EDS), способстват развитието на онкологични заболявания, понижават репродуктивните способности и могат да предизвикат патологии при развитието на децата.

Изследването показало, че при човешките клетки триклокарбанът засилва действието на гените, които нормално се регулират от хормона тестостерон. При мъжките мишки, приемали триклокарбан, се наблюдавало абнормално разрастване на органите, свързани с количествата тестостерон, в т. ч. и на простатната жлеза. Специалистите посочват, че подобно въздействие на вещество, нарушаващо действието на ендокринната система, се открива за първи път. Откритите досега EDS-вещества са блокирали или намалявали, а не засилвали действието на хормоните.
 
“Нашите майки ни учеха да си мием добре ръцете още преди появата на антибактериалните сапуни и това е напълно достатъчно за предотвратяване разпространението на инфекции”, посочва водещият автор на изследването Бил Лесли (Bill Lasley), уточнявайки че изследването не трябва да се възприема като препоръка дали да се използват или не съдържащи триклокарбан продукти. 

Резултатите от изследването на американските учени бяха публикувани в последния брой на специализираното списание Endocrinology.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.