Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ходенето пеша- най-евтината и ефективна тренировка
10 Декември 2007
Умереното натоварване зарежда много повече, отколкото силовите упражнения

Ходeнето е най-простият и естествен начин за поддържане на добро здраве, най-достъпното физическо натоварване. С него човек може да се занимава по всяко време, във всеки сезон и къде ли не.

Известният апологет на здравословния начин на живот Пол Брегт, който възхвалява именно този начин за физическо натоварване, смята ходенето за "кралицата на физическите упражнения". Той уверява, че при нито едно от другите видове натоварвания не се постига такава хармония на мускулатурата и такова съвършенство на кръвообращението, които активизират работата на всички органи и системи на организма.

Ходенето ободрява не само тялото. Още древните философи са обърнали внимание на това, че по време на разходка човек го осеняват ярки мисли. Не случайно Платон и Аристотел са създали особени школи, в които лекциите и дискусиите са се провеждали само в движение. Голяма плеяда мислители, родени в онези времена, потвърждават тази истина.

Впрочем в ползата от ходенето са се убедили не само древните гърци. Известно е, че първо място по продължителност на живота днес заема Япония, където се придава особено значение на здравата храна и редовното движение. Там има много привърженици на системата "Всеки ден- 10 000 стъпки", които със свойствената на тази нация пунктуалност и дисциплина всеки ден изпълняват нормата си. А сред бизнесмените там пешите походи в екстремални условия са особено популярни. Те помагат много за сваляне на стреса и напрежението. Най-разпространеният маршрут за този род ходене пеша е изкачването на планината Фуджияма.

Впрочем не е необходимо да се започва веднага с катерене на планини. Ако човек си набележи прост 2-3 км маршрут в посока, която съвпада с ежедневните му дела, после може да го разшири до 5-6 км и лека-полека да си създаде навик да го минава всеки ден.

Впрочем да се ходят пеша големи разстояния не е толкова проста работа. Отначало трябва да проверите дали изобщо ходите правилно. Да се обърнем отново към авторитета Пол Брегт. Той съветва да се ходи естествено, да се повдига високо главата, гърдите да се изпъчват, а стомахът да се стяга. "Тялото трябва да се поклаща в такт с краката ви, пише той, вървете така, като че ли краката ви започват от кръста, дишайте дълбоко...Ръцете трябва да се движат свободно от раменете. И трябва да имате чувството, че все едно гордо носите тялото си...Както кръвта, която тече по вените ви, храни тялото, така и ходенето ви изпълва със здраве, очиства ума и го храни с положителни мисли. Когато ходя, на всяка крачка си казвам:" Здраве...Сила...Младост...Енергия".

Формулата може да се променя, всеки може да си произнася собствен набор "вълшебни "фрази, психологически пароли или любими стихове. Впрочем редовното оправдание на всеки от нас е, че няма време за подобни разходки. Ако трябва обаче да сме откровени, нека си дадем сметка колко време чакаме автобуса от градския транспорт или висим в колата на задръстените булеварди.

Холандските учени са провели интересно изследване. Те са разделили всички видове физическа активност на три групи. В първата, най-леката, попадат лежането, седенето и стоенето. Във втората- ходенето и карането на велосипед. В третата, най-трудната- спорт. Оказало се обаче, че най-много енергия се изразходва в умерените натоварвания, а кратките, но физически тежки форми имат същия ефект, както седенето пред телевизора. Обикновено след тежка тренировка човек не може и да стане...


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.