Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Болести от нерви или...нерви от болест
5 Декември 2007
Резки промени в настроението и поведението често сигнализират за развиващо се заболяване
Този човек като нищо има нелекуван кариес
Този човек като нищо има нелекуван кариес

Учените доказаха, че болестите често диктуват нашите емоции, като ни карат да бъдем ту раздразнителни, ту тъжни, ту прекалено весели. И по това, какви чувства ни вълнуват, може да се предположи и кое в организма не е в ред.

Болестите са от нерви или нервите са от болести?

Главният ни мозък е "центърът за управление" на всички системи в организма. И сега всекиму е известно понятието "психосоматика"/ "Психо"- душа, " сома"- тяло/, тоест зависимостта на развитието на тази или онази болест от нервното напрежение и стресовите ситуации, които преживяваме.

Например специалистите смятат, че в 60% от язвите на стомаха и 30% от инфарктите на миокарда се " заработват" изключително на нервна почва.

Има обаче и обратна връзка - соматопсихическа, когато в началото си болестта сигнализира с неочаквани изблици на различни емоции и смяна на настроението.

И ако психосоматиката напълно отговаря на типа личност / слабото място на язвителните хора е стомахът, на жлъчните - черният дроб, у агресорите се среща повишено кръвно налягане и т.н./ то соматопсихическите нарушения често са неочаквани за човека и предизвикват недоумение у околните.

Смехът без причина е признак на...хормонален срив!

Ако суров и сдържан човек внезапно става малодушен, просълзява се пред екрана заради глупава мелодрама, започва да си подсвирква и да изпада в несвойствено по-рано умиление, налице са признаци за съдови проблеми. Спазмите на съдовете или нарушението на тяхната проходимост / както при атеросклерозата, например/, водят до хипоксия на тъканите, в това число и на мозъчните. А нарушението на храненето на мозъчните участъци, отговорни за емоциите, дава и такова понижение на контрола над настроението.

А безпричинният смях, екзалтацията и невъзможността да се владеят емоциите на неподходящи места / на съвещание или в транспорта, например/ са признак за ендокринни разстройства, нерядко свързани с нарушението на производството на полови хормони и хормони на щитовидната жлеза, което предизвиква трескаво състояние дори у най-възпитаните хора.

Избухването за дреболии идва от сърцето

Сдържаният и спокоен човек изведнъж избухва, горещи се - не е лошо да се изследва сърцето. Това често се получава при нарушена проводимост на миокарда и при някои видове аритмии.

Когато се забелязва повишена мнителност, гнусливост, придирчивост и капризи при хранене, това може да означава начало на проблеми със стомаха и дванайсетопръстника.

Засилена обидчивост и желание да обиждат, да се заяждат с близките, са характерни при развитие на болести, свързани с черния дроб и жлъчката.

"Философите" трябва да проверят белите си дробове.

Когато човек изведнъж става " не от мира сего", отдава се на философстване за смисъла на живота, натъжава се без причина и от време на време се затваря в себе си, емоционалните симптоми често съпровождат хронични проблеми на дихателната система/ бронхиална астма, обструктивни болести на белите дробове/.

А прекалената разговорливост и дори досадно поведение в общуването, когато човек става многословен и прекалено разпилян в приказките плюс повишен апетит нерядко са сигнал за развитие на захарен диабет.

Активният, енергичен човек изведнъж става вял, посред бял ден го връхлитат пристъпи на умора, в настроението му преобладават унили нотки, започва да капризничи като малко дете- това често се проявява при възпалителни процеси на бъбреците. Пиелонефритът, например, предизвиква интоксикация на организма, което води до физическа и душевна слабост.

Злопаметността говори за болни зъби

Изблиците на раздразнителност без причина, злобните, отмъстителни нотки в настроението нерядко сигнализират за хроничен болков синдром, например при проблеми с гръбнака или костите.

Ако открит и контактен човек изведнъж става подозрителен, злопаметен, потаен, възможно е да развива скрит гноен процес. Много чисто виновни за това са нелекувани кариеси, плеврити.

Така че ако забелязвате несвойствени за близък човек настроения и модели на поведение, не бързайте да мислите, че е спрял да ви обича и да се каете, че сте сложили змия в пазвата си. По-добре го заведете на лекар, защото, поглеж, може да се окаже, че някой недоизлекуван грип стои в основата на всичко...


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.