Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
64 год. туркиня роди дъщеря в Германия
3 Декември 2007
Най-възрастната родилка в страната е заобиколила законите, но е доволна
Щастливият баща Селим Катиселик също е на 64 год.
Щастливият баща Селим Катиселик също е на 64 год.

Нова медицинска сензация се роди в Германия - в клиника в Нюрнберг 64 годишна жена стана майка на здрава дъщеря. Бебето се казва Каря, дълго е 45 см и тежи 2.1 кг. За новия репродуктивен рекорд пише в днешния си брой вестник BILD.

Репортер на вестника се е срещнал вчера в клиниката с бащата на бебето, който също е на 64 години. И двамата родители са емигранти от Турция. Те отдавна са опитвали да имат деца, но всички опити досега са свършвали със спонтанни аборти. Осиновили са две деца.

64 годишната съпруга на Селим е извършила в чужбина операция, забранена в Германия - имплантирали са и яйцеклетка на 25 годишна жена. Бременността се е развила нормално, бебето е извадено със секцио.

Да станеш майка на възраст, когато отдавна трябва да си баба - това не е ли срещу природата, питат се всички. Но най-старата родилка в Германия е горда, на репортерите тя казва по телефона :"Толкова съм щастлива, най-сетне имам собствено дете!"

Ражданията на такава преклонна възраст не само са рискови, ами и обикновено заобикалят законите. Преди няколко седмици 67 годишна испанка роди близнаци, тя все още държи световния рекорд по късно майчинство.

Що се отнася до лекарите, които са осъществили секциото, вестникът обяснява, че не са се затруднявали с етични дилеми. Лекуващият лекар Елиас Карам казва пред вестника :" Жената дойде при мен, защото имаше нужда от помощ. Като лекар аз и я оказах, без да задавам въпроси".

Други медици обаче не са така безкритични. Гинеколожката Бригите Хаук от Тюринген казва пред вестника:" Това е сензация, но от чисто човешка гледна точка изобщо не мога да го възприема".


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.