Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Революционно откритие в областта на лечението на онкологични заболявания
28 Ноември 2007
За първи път е създадена мишка устойчива на всички видове рак, включително и на най-агресивните видове на болестта

проф. Вивек Рангнекар

От Медицинския колеж към университета в Кентъки (UK College of Medicine) съобщиха за революцинно откритие. Екип от специалисти, ръководен от проф. Вивек Рангнекар (Vivek Rangnekar), за първи път е създадал мишка, която е устойчива на всички видове рак, включително и най-агресивните видове на тази болест. Това теоритично прави възможна разработката на ефективен способ за лекуване на онкологичните заболявания на човека.

Мишката е плод на генно инженерство. В яйцеклетката на мишка е добавен човешки ген, известен под названието Par-4. След това яйцеклетката е била внесена в утробата на женска мишка, която е износила плода. При родените по този начин мишки количеството на Par-4 било относително малко, но при тяхното наследство този вид гени били много повече. По този начин става ясно, че генът, който засяга само злокачествените клетки, може да се предава от родители на деца. Мишки, на които бил присаден Par-4, са останали живи и здрави и са живели няколко месеца по-дълго от мишки, на които не бил присаден ген.

Тази технология може да се използва и при борба с онкологичните заболявания при човека, коментират учените. Генът може да се използва за лечение на рак, чрез трансплантация на костна тъкан. Това ще избегне мъчителните процедури за химична и радиационна терапия, които се прилагат в момента.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Дресьорът
29 Nov, 2007 | 11:13

Шаро, студът в колибката ли е причината да пишеш на кирилица?

sharo
28 Nov, 2007 | 22:02

kakto i predi bqh kazal-O6te edna novina koqto 6te potane v zabrava i sled mesec 6te ima o6te takiva!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.