Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мигрената променя структурата на мозъка
Николай Атанасов - 20 Ноември 2007
При страдащите от мигрена се уголемява соматосензорната кора, свързана с усещането за болка, температура и допир

Мозъкът на страдащите от мигрена се различава по структура от този на здравите хора, установиха американски учени. Проведените от тях изследвания показали, че заболяването се съпровожда от удебеляване на соматосензорната кора (somatosensory cortex) на мозъка, съобщава специализираното издание Neurology.

Изследователският екип под ръководството на д-р Нушин Хаджихани (Nouchine Hadjikhani) от Масачузетската университетска болница (Massachusetts General Hospital) на Института по медицина “Харвард”, сравнил резултатите от мозъчния скенер на 24 души, страдащи от мигрена, и 12 здрави хора. При всички избрани пациенти с мигрена, хроничното главоболие възниквало най-малко 4 пъти месечно в продължение на 20 години, посочва Reuters.

Оказало се, че при хората, страдащи от мигрена, соматосензорната кора – областта от мозъка, отговаряща за усещането за болка, температура и тактилна чувствителност (чувството за допир, б. ред.), била с 21% по-дебела от тази при здравите хора.

По мнението на Хаджихани, дълговременната и често повтаряща се хиперстимулация на чувствителните области на кората може с времето да доведе до удебеляването й. Според специалистите, не е изключена и обратната връзка, т. е. удебеляването на соматосензорната кора може да е признак за предразположеност на човека към мигренозно главоболие. То може да означава и че страдащите от мигрена имат по-нисък праг на болката, предполагат специалистите.

“Откритието може да послужи като обяснение на факта, че хората с мигрени често се оплакват и от други разстройства, свързани с усещането за болка, в частност болки в гърба и челюстите и проблеми с чувствителността като алодинията (allodynia), при която кожата става толкова чувствителна, че дори и лекия полъх на вятъра предизвиква болезнени усещания”, посочва Хаджихани. Според нея, резултатите от изследването могат да бъдат използвани за създаването на нови лекарства срещу мигрена, както и за препарати за профилактика на заболяването.

По-рано учените установиха, че някои други патологични заболявания също влияят на дебелината на соматосензорната кора. В частност бе установено, че при страдащите от множествена склероза, аутизъм и болестта на Алцхаймер тази кора изтънява. Интензивното физическо или умствено натоварване също може да доведе до удебеляване на някои области на мозъчната кора, но не и на соматосензорния кортекс, отбелязват специалистите.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.