Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Рускиня роди петорка близнаци на Острова
Николай Атанасов - 15 Ноември 2007
5-те момиченца с тегло от 820 до 960 гр., родени в Оксфорд, както и 29-годишната им майка, се чувстват добре

Щастливите родители с едно от родените в Оксфорд момиченца.

29-годишна учителка по музика от Русия, пожелала да остане анонимна, роди успешно 5 момиченца-близначки на Острова, съобщава BBC News. Децата се появили на бял свят на 10 ноември в болница “Джон Радклиф” (John Radcliffe Hospital) в Оксфорд. Раждането било осъществено 14 седмици преди термина, посредством цезарово сечение. В операцията по израждането на петзначките е участвал екип от 18 лекари и медицински сестри.

По информация на лекарите, раждането е преминало успешно. Родените с тегло между 820 и 960 грама бебета в момента са настанени в отделението за интензивни грижи, но и те и майката се чувстват добре. След като момиченцата укрепнат достатъчно, младото семейство смята да се върне в Русия.

Според британските източници, майката на 5-те близнаци е прекарала курс на лечение за безплодие. Когато станало ясно, че се касае за мултиембрионална бременност, руските лекари предложили да отстранят няколко от плодовете, за да увеличат шансовете за оцеляване на останалите. Жената се отказала от избирателното прекъсване на бременността по религиозни съображения и се обърнала за помощ към оксфордския специалист, д-р Лоурънс Импи (Lawrence Impey), занимаващ се с бременности с висока степен на риск. Той се съгласил да следи развитието на близначките и да извърши раждането в “Джон Радклиф”.

Преди раждането в готовност били приведени и неонаталните отделения в други болници в Южна Англия, тъй като администрацията на оксфордската клиника не била сигурна, че ще се справи самостоятелно със специализираните грижи за новородените.

За последните 5 години, това е първият случай на успешно раждане на 5 близнаци във Великобритания, като последното е извършено в болница в Белфаст, Северна Ирландия. През тази година, северноирландските петзнаци, които са едва 12-те естествено родени в света, тръгнаха на училище. Първите 5 оцелели близнаци на Острова са момиченца, родени през 1969 г. в графство Есекс, след като майката приема лекарства за увеличаване на фертилността.

Първите оцелели петзнаци в света изобщо са сестрите Дион, родени в канадската провинция Онтарио на 28 май 1934 г. Те са отнети от родителите им и се показват като атракция срещу заплащане докато навършват 18 години. Две от тях, Анет и Сесил Дион са все още живи, а сестрите им Емили, Мари и Ивон почиват съответно през 1954, 1970 и 2001 г.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.