Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Слънцето забавя стареенето с пет години
12 Ноември 2007
Не да се изгаря, просто да се прекарва достатъчно време на слънце, съветват учените
Витамин Д играе предпазна роля спрямо болестите на старостта
Витамин Д играе предпазна роля спрямо болестите на старостта

Хората, които избягват слънцето или не получават достатъчно витамин Д с храната, нанасят на гените си вреда, която обикновено се свързва със стареенето и болестите на старостта.

Ефектът от тази вреда е толкова голям, че хората с дефицит на витамин Д / наричан често и "слънчевия витамин", защото 90% от него се доставя на организма от слънцето/ биологично са с пет години по-възрастни от връстниците си, в чийто организъм се съдържа много от витамина.

Доктор Брент Ричардс от Кралския колеж в Лондон, който оглавява екипа, провел изследването, твърди :" Резултатите са поразителни, доколкото те за пръв път демонстрират ясно как хората с високо съдържание на витамин Д в организма стареят по-бавно от другите, при които нивото е по-ниско. Това помага да се обясни как витамин Д предпазва от болестите на старостта, например от сърдечно-съдовите заболявания "

Съавторът на изследването проф. Тим Спектър, пак от Кралския колеж, казва, че изводите от изследването им доказват на хората необходимостта да се прекарва повече време на слънце и да се употребява храна, богата на витамин Д: риба, яйца, витаминизирано мляко и салата- или да се приемат хранителни добавки.

Както предполагат учените, всеки трети има дефицит на витамин Д. Проф. Спектър казва: "Хората се боят от меланом, който засяга няколко хиляди души в годината. А дефицитът на витамин Д води до появата на смъртоносни болести у стотици хиляди."

Активистите на борбата против рака казват, че прекомерното излагане на слънце създава опасност за възникване на ракови заболявания: в резултат във Великобритания умират около 1.800 души. Но Хенри Скоукрофт, представител на Британския център за ракови изследвания твърди, че за да се получи порцията витамин Д не е необходимо да се стои много време на слънце - във всеки случай много по-малко, отколкото е необходимо човек да стои, за да получи тен.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.