Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хирурзи спасяват живота на момиченце с 4 ръце и 4 крака в Индия
Николай Атанасов - 6 Ноември 2007
2-годишната Лакшми се родила срастната с т. нар. “паразитен близнак” със собствени гръбначен стълб, бъбреци и крайници

Лакшми с майка си Пунам Деви...

с д-р Шаран Патил...

...и с останаликте членове на семейството си - таткото Шамбу и братчето Митилеш.

Хирурзите в болницата Спарш (Sparsh Hospital) в южния индийски град Бангалор започнаха уникална операция за спасяването на живота на момиченце с 8 крайника – 4 ръце и 4 крачета, съобщава ABC News. Екипът специалисти под ръководството на д-р Шаран Патил (Dr. Sharan Patil) се надява сложната манипулация да върне малката Лакшми – кръстена на името на четириръката индийска богиня на благополучието и успеха, към нормалния начин на живот.

Лакшми Татма (Lakshmi Tatma) се родила преди 2 години в бедния, северен щат Бихар, край границата с Непал, на празника в чест на бога-закрилник на света Вишну, който също има 4 ръце. Затова майка й Пунам Деви (Poonam Devi) смята, че дъщеря й е “чудо и превъплъщение на Вишну”. 

Момиченцето всъщност е родено срастнато с т. нар. “паразитен близнак”, при който липсва глава, но има собствени гръбначен стълб, ръце, крака и бъбреци. Той е свързан с Лакшми в таза. В случая има множество усложнения – двата гръбнака са свързани, налице са 4 бъбрека, има сплитане на нервите, както и 2 стомашни и гръдни кухини. В резултат на малформациите детето не може да ходи, нито да стои изправено.

Екипът от 30 хирурзи ще работи за разделянето на гръбначния стълб и бъбреците на Лакшми от тези на близнака, съобщава BBC News. “Подготвени сме за 40-часова операция, но ако всичко върви гладко, може да свършим много по-бързо”, заяви д-р Патил. Според него риска за живота на Лакшми е между 20% и 25%, посочва The Guardian. Без интервенцията, момиченцето никога няма да може да ходи и едва ли ще оцелее до тийнейджърска възраст.

“За щастие, при Лакшми има пълноценно оформено тяло с почти идеални органи. Скелетната й система се състои от 2 тела, свързани в таза. Самата операция, въпреки някои трудности, не е от най-сложните в света. Необичайното в случая е начинът по-който са свързани телата на близнаците, на практика като огледален образ”, допълни д-р Патил преди операцията.

Родителите на бебето са обикновени работници с малки доходи и получили отказ за операцията в няколко болници, преди да пристигнат в Sparsh Hospital в Бангалор. Принципно интервенцията струва 100 000 паунда, но няма да струва нищо на семейство Татма. Бащата на момиченцето, Шамбу Дас (Shambu Das), разказва, че след като пътуващ цирк се опитал да купи дъщеря му като атракция, семейството трябвало да я крие през последните няколко месеца преди операцията. Въпреки че всички в нашето село я смятат за божество, ние се надяваме след операцията тя да се превърне в нормално момиченце, заключава Шамбу.

Срастнати близнаци се раждат сравнително рядко – веднъж на около 200 000 раждания. Те се развиват от единична оплодена яйцеклетка, затова винаги са идентични и от един пол. Шансовете за оцеляване на подобни близнаци се движат между 5% и 25%, като в историческите данни за последните 500 години, има сведения за 600 оцелели двойки срастнати близнаци, 70% от които са момичета.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.