Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени доказаха ползата от пиенето на бира след спорт и работа
Николай Атанасов - 2 Ноември 2007
0,5-0,6 литра бира след тежки физически натоварвания, възстановяват по-бързо и по-добре водния баланс в организма

След серия от тестове, изследователски екип от испанския Университет на Гранада, установи, че 0,5-0,6 литра бира след спортни упражнения или тежки физически натоварвания, възстановяват по-бързо и по-добре водния баланс в организма, отколкото обикновената вода, пише британското издание The Daily Mail.

Според учените, захарите, солите и СО2 от газировката на бирата, помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Освен това въглехидратите, които съдържа пивото, възстановяват изгубените по време на физическите усилия калории.

Ръководителят на изследователския екип, професорът от Факултета по медицина Мануел Гарсон (Prof. Manuel Garzon), уточнява, че в продължилите няколко месеца изследвания са участвали 25 студенти-доброволци, които били карани да бягат по “степ-пътечка” при температура от 40 С°, докато не се почувстват на границата на изтощението.

След края на упражнението били измервани степента на обезводняване на организма, нивото на моторните функции и способността за концентрация на всеки от изследваните. След това половината студенти изпивали по една бира, а контролната група – същото количество вода, след което всички можели да пият неопределено количество вода. Повторните изследвания показали, че пилите бира са възстановили баланса на течностите в организма си много по-добре, отколкото пилите само вода.

Обикновено за час интензивна физическа активност, човек губи средно около 1 литър вода, посредством изпотяването. В тази връзка, испанските учени препоръчват консумирането на умерени количества бира – половин литър за мъжете и 0,25 л. за жените дневно, като част от оптималната диета за атлетите.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.