Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Маркс е писал трудовете си под влиянието на тежко кожно заболяване
1 Ноември 2007
The Times: Бащата на комунизма е страдал от hidradenitis suppurativa, което води до психически промени

Английски  дерматолог твърди, че Карл Маркс е страдал от кожно заболяване, което предизвиква себеотвращение и дори лудост. Животът на бащата на комунизма е определяла  hidradenitis suppurativa, пише в статията си в British Journal of Dermatology Сам Шустър. Един от симптомите на този недъг се явява психическото разстройство, което Маркс, измъчван от пъпки и циреи, е въплътил в труда си "Капитал".

Както отбелязва The Times, заболяването е описано още през 1839 година от френския лекар Алфред Велпо. Но според професор Шустър, на Маркс така и не е била поставена диагноза. Hidradenitis suppurativa поразява апокринните потни жлези, разположени в подмишечните ямки и слабините.

Поразените участъци от кожата се покриват със струпеи, с подобни на циреи отоци, петна и загноявания. Проф. Шустър твърди, че обривите са крайно устойчиви, а рецидивите им са много чести. Дерматологът се е запознал с кореспонденцията на Маркс и е открил, че той е започнал да се оплаква от заболяването през 1864 година на 46 год. възраст.

През 1867 година в писмо до Фридрих Енгелс той говори за циреи " на задните части и в слабините" - на местата, характерни за болестта. Болките често не са позволявали на Маркс да работи. За това, че Маркс е страдал от  hidradenitis suppurativa, има много сериозни доказателства, пише Шустър. Маркс се е лекувал с миша отрова, правили са му компреси, циреите са били инцизирани, но нищо от това не водело до сериозни резултати. Единствената му утеха, както пишел на Енгелс, било, че циреите са "истинско пролетарско заболяване".

Болестта била също така една от причините Маркс да бъде беден, твърди проф. Шустър. Според него, кожата е комуникативен орган, чието поражение води до психически страдания, съпроводени от ниска самооценка, влошено настроение и спад в благосъстоянието, както и отвращение към себе си самия и раздразнителност.

Болестта е пречила на Маркс да работи, което е предизвикало гнетящата му бедност, а тя значително е снижавала самооценката му. Това обяснява и отвращението, което Маркс е изпитвал към себе си, както и психическото разстройство, отразено в трудовете му.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.