Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Англичанка роди в един ден две момиченца, заченати в различно време
23 Октомври 2007
Явлението, наречено суперфекундация, се случва 1 път на милион раждания
Лея и Лара са заченати по различно време в период от 2-3 седмици
Лея и Лара са заченати по различно време в период от 2-3 седмици

32-годишната Бевърли Робсън от британския град Бишоп Оукланд в Даръм роди в един ден две момиченца- тъмнокосата Лея и светлокосата Лара.

Прегледът на децата обаче показа, че за разлика от близнаците, двете бебета не са заченати по едно и също време. Тоест на практика госпожа Робсън е забременяла два пъти за късо време, съобщава The Northern Echo.

Удивителното е, че и двете деца са оживели и се чувстват прекрасно. Специалисти от болницата  Darlington Memorial Hospital казват, че Лея и Лара са пример на извънредно рядкото явление, известно като суперфекундация, т.е. когато две яйцеклетки от един цикъл се оплождат отделно.

Според експертите, момиченцата са заченати в период от 2-3 седмици. Обикновено втората оплодена яйцеклетка не попада в матката. Само по себе си явлението се среща толкова рядко, че е истинско чудо, но оцеляването и на двете деца вече наистина предизвика шок у лекарите.

Отначало лекарите били озадачени от факта, че двата плода имат различни размери. На шестата седмица те открили големи разлики в тях. Подозирайки суперфекундация, те предупредили родителите, че второто дете едва ли ще оживее. "Нищо друго не можех да направя, освен да се надявам", казала майката.

Бевърли Робсън родила двете момиченца с помощта на секцио на 26 септември. По-голямата Лея , била с тегло 2750 грама при раждането, по-малката- Лара- 1850. Семейството вече има две момчета и е много щастливо от "пълния комплект".


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.