Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британски учени превърнаха газ-убиец в лекарство
Николай Атанасов - 16 Октомври 2007
Таблетките СО лекуват възпаления и тромбози, помагат при хипертония и трансплантация на органи

Вдишването на въглеродния оксид (СО) е смъртоносно за човека, но в малки количества той е изключително полезен за здравето, посочват британски учени, които са разработили безопасен способ за внасянето на СО в човешкия организъм под формата на таблетки или инжекции, съобщава Science Daily.

Екипът химици от Университета в Шефийлд (University of Sheffield) успял да синтезира водоразтворими молекули, в които СО е свързан с метали – рутений, желязо или манган, които се използват широко при клинично лечение. При подадането на молекулите в организма, въглеродният оксид се освобождава и бързо се разнася в кръвта, уточнява ръководителят на изследователския екип, професорът по химия Брайън Ман (Brian Mann).

Според учените, за в бъдеще могат да бъдат синтезирани таблетки, които се различават по скоростта на освобождаването на газа в организма и по концентрацията на СО, за да се осигурят оптималните дози за лечението на различните заболявания.

Проведените по-рано изследвания показали, че в малки количества СО има противовъзпалителни свойства, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвоснабдяването на органите и възпрепятства образуването на тромби. Освен това газът намалява активността на клетките от имунната система, отговорни за отхвърлянето на присадените органи.

Въпросните свойства на СО могат да бъдат използвани успешно за лечението на хипертония, както и при сърдечни операции и органна трансплантация, заключават специалистите.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.