Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени от ЮАР разгадаха напълно генетичния код на устойчивата към медикаменти туберкулоза
Николай Атанасов - 12 Октомври 2007
Откритието бе направено от изследователи на Националния геномен център на LIFELab и Университета на Квазулу-Натал
Бактериите на туберкулозата.
Бактериите на туберкулозата.

Учени от ЮАР успяха да разгадаят напълно и да подредят генетичния код на най-смъртоносния щам на туберкулозата, която е устойчива към медикаменти, съобщава TodayOnline. Сензационното откритие било направено от екип изследователи на Националния геномен център (National Genomics Platform), основан от научната организация LIFELab и Университета на провинция Квазулу-Натал.

Използвайки модерна американска технология на стойност 5 млн. ранда ($ 750 000; 520 000 евро), учените, субсидирани от правителството на ЮАР, само за седмица успели да декодират и да подредят многократно генетичната верига на смъртоносния щам – операция, която при други условия би отнела около 1 година, уточнява здравният директор на LIFELab Карл Монтегю (Carl Montague), цитиран от France Presse.

Доставената от САЩ технология позволила генерирането на 100 млн. двойки бази от ДНК-веригата за изключително кратко време. Благодарение на това кодът на щама на Екстремно устойчивата към лекарства туберкулоза (Extreme Drug Resitant TB; XDRTB) бил подреден напълно повече от 20 пъти, за да може възможните мутации да бъдат ясно различени от грешките при подредбата. В момента генетичният код на XDRTB е подложен на интензивен анализ, за да бъде разработен скоростен тест за диагностицирането на устойчивата туберкулоза.

Пробивът, постигнат от учените, е първата стъпка за създаването на лекарство срещу XDRTB, въпреки че специалистите признават, че са още много далеч от крайния резултат. По пътя обаче ще бъдат разработени подробни модели на начина на действие на вируса и биомеханизмите, които му позволяват да се съпротивлява на лекарствата, което ще послужи за създаването на по-добри методи за диагностика в рамките на 1 до 2 години, посочва Джеймс Саква (James Sakwa), директор на Националния геномен център в източния град Дърбан.

“Взехме проби от (XDR)TB от пациент в Квазулу-Натал и успяхме да подредим целия геном на щама. Бактерията е доста прост организъм и сравнявайки мутациите между устойчивата на медикаменти форма и поддаващата се на лечение форма на туберкулозата, ще успеем да фиксираме биологичните механизми на мутация на гените й”, заключава Монтегю.

Устойчивата към медикаменти туберкулоза бе открита преди 1 година именно в Квазулу-Натал, един от най-тежкозасегнатите от СПИН региони в ЮАР. От известните на медиците 300 случая на заразяване, 188 са завършили със смърт, посочва изпълнителният директор на LIFELab Блесид Околе (Blessed Okole), уточнявайки че регистрираните случаи вероятно са “абсолютния минимум”. В едно от огнищата на заразата, всички 53 души, разболели се от устойчивата туберкулоза, са починали в рамките на 25 дни след откриването на болестта, въпреки приложеното лечение.

Към момента, според официалните данни, в света ежегодно от туберкулоза се разболяват около 8,8 млн. души, 1,6 млн. от които впоследствие умират.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.