Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Трио изследователи на стволовите клетки подели Нобеловата награда за медицина за 2007
Николай Атанасов - 8 Октомври 2007
Това са създателите на технологията за генна манипулация на клетките Марио Капеки, Оливър Смитис и Мартин Евънс
Марио Капеки (вляво) и Оливър Смитис.
Марио Капеки (вляво) и Оливър Смитис.

Сър Мартин Евънс.

Микроскопско изображение на ембрионална човешка стволова клетка.

Каролинският институт в Стокхолм обяви имената на първите лауреати на Нобелова награда за 2007 г. в областта на медицината и физиологията, съобщава Associeted Press. Това са триото учени Марио Капеки (Mario R. Capecchi) и Оливър Смитис (Oliver Smithies) от САЩ и британецът Мартин Евънс (Martin J. Evans), развили технологията за манипулиране на гените при мишките.

Процесът, известен както генна манипулация (gene targeting), се използва успешно за изследване и разработването на нови средства за лечение на такива болести като муковисцидозата, диабета, рака и сърдечносъдовите заболявания.

Както се посочва в прессъобщението на Нобеловия комитет, тримата са удостоени с наградата за постиженията в изследванията на основите на въвеждането на специфични генни модификации в организма на мишките, посредством използването на ембрионални стволови клетки и “изключването” на определени гени от клетките на зародиша (т. нар. метод gene knockout).

Благодарение на технологията, учените имат възможността да получат клетъчни линии с предварително зададени физиологични особености, изследвайки по този начин развитието на генетически предопределени заболявания. Според журито, тяхната работа е хвърлила допълнителна светлина върху процесите на ембрионалното и болестното развитие и стареенето на организма. 

Сър Мартин Евънс, един от първооткривателите на стволовите клетки, е роден на 1 януари 1941 г. Той е възпитаник и сътрудник на Университета “Кеймбридж” и професор по генетика на бозайниците и директор на Института за биологични науки в Университета на Кардиф.

Оливър Смитис е роден на 23 юли 1925 г. в Халифакс, Великобритания, завършва Университета “Оксфорд” и работи като професор по патология и лабораторна медицина в Университета на Северна Каролина, а професорът по молекулярна генетика и биология Марио Капеки, е роден на 6 октомври 1937 г. във Верона, Италия, и работи в Института по медицина “Хауърд Хюз”към Университета на Юта в Солт Лейк Сити.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.