Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Непознати двойки си размениха бъбреци във Великобритания
Николай Атанасов - 5 Октомври 2007
Жена от Кеймбриджшър получила бъбрек от жена от Шотландия, след което съпругът й дал друг на съпруга на шотландката

Във Великобритания бе извършена първата трансплантация “по двойки”, при която 2 непознати съпружески двойки си размениха по един бъбрек, съобщава агенция “Новости”.

При първата двойка успешни операции, извършени на 4 юли т. г. в Addenbrooke's Hospital в Кеймбридж, 57-годишната Рома Хорел (Roma Horrell) от Кеймбриджшър получила здрав бъбрек от жена от семейство от шотландския окръг Лотиан, пожелало да запази анонимност. Няколко часа по-късно, 55-годишният съпруг на Рома, Питър, дал един от своите бъбреци на 69-годишният мъж на шотландката, уточнява TodayOnline.

Схемата за “двойна трансплантация”, чийто пионери са Холандия и САЩ, бе законово разписана законов във Великобритания през септември 2006 г. и размяната на бъбреци била първата подобна операция на Острова. При този метод в клиниките се събират двойки пациент-донор, които са съгласни да дарят орган, но не могат да помогнат един на друг заради различие в кръвните групи, пише The Daily Mirror. До разрешаването на “взаимната помощ” между медицински съвместими двойки, в страната се практикувала само трансплантацията от трупен донор или близък роднини или приятел. Сега втората “трансплантация по двойки” вече е планирана, а експертите се надяват, че новата практика ще позволи извършването на около 200 органни трансплантации годишно.

“Това е забележителна крачка напред, която ще ни позволи да помогнем на повече чакащи за присаждане хора да получат необходимия им жизненоважен орган”, заявява един от хирурзите, извършили операцията, д-р Андрю Бейли. Според официалните данни, във Великобритания за трансплантация на бъбрек чакат 6 487 души, като някои от тях са в списъците вече 3 или 4 години. Заедно с това, всеки 3-ти от съгласилите се да бъдат жив донор на своята половинка, не може да й помогне заради медицинска несъвместимост.

В началото на септември т. г. ръководителят на Клиниката по диализа в Алексадровска болница в София, проф. Здравко Краев, обяви, че в регистъра за бъбречни трансплантации у нас са записани над 600 души, като някои от тях чакат повече от 10 години. Едва през тази година е разработена програма за бъбречни трансплантации с родствени донори, като по нея са записани около 14 двойки. В повечето пациентите са деца, а донорите са техните родители, уточни д-р Краев. От трупен донор орган се взема само, когато той е напълно съвместим с организма на пациента.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.