Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Операция на мозъчен тумор изтри напълно местния диалект от говора на 9 год. момче
20 Септември 2007
След операцията Уилям от Йоркшир говори като английската кралица

Деветгодишният Уилям МакКартни- Мур от Йоркшир, Северна Англия, загубил напълно местния си акцент след операция на мозъчен тумор. Момчето внезапно проговорило на класически "кралски" английски език, съобщава в. Daily Mail.

Йоркширският диалект доста сериозно се различава от класическия вариант на английския език, той е характерен с по-кратко произнасяне на гласните звуци.

През март миналата година на момчето била поставена диагноза - тумор на главния мозък в резултат на рядка форма на инфекциозен менингит. Веднага след операцията се оказало, че Уилям е забравил да чете и да пише, частично е загубил паметта си и се е върнал на нивото на двегодишно дете, но говорът му придобил неочаквана правилност и чистота. Освен това, той започнал да свири на пиано и тропмет много по-добре, отколкото преди операцията. С течение на времето загубените от Уилям умения се възстановили, но той все така си говори като английската кралица.

Специалистите обясняват пълната загуба на йоркширския диалект от говора на момчето с това, че по време на операцията е била засегната областта на мозъка, отговорна за речевата дейност и после той на практика се учил да говори отново, но езиковата среда, в която го е направил, е била различна от преди - сега той е слушал повече говор по телевизията или радиото, отколкото от околните.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.