Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Внимание- компютърът убива!
17 Септември 2007
30 годишен китаец умря след три денонощия игра он-лайн, е-тромбозата е бичът на новия век

Китаец умря, след като три дни поред без прекъсване игра он лайн, съобщава Ройтерс. 30 годишният мъж от град Гуанчжоу бил закаран от интернет-кафе в болница, където и починал.

Полицията изключва вероятността от самоубийство. Според вестник Beijing News, най-вероятната причина на смъртта му е изтощението на организма. Още не е ясно каква точно игра е задържала китаеца цели три денонощия пред екрана.

Китайските власти, обезпокоени от препълването на интернет с порнография и политически некоректна информация, забрани тази година да се откриват нови интернет-кафенета и въведе ограничения за времето, в което може да се играе на интернет-игри.

През април президентът Ху Цзин Тао стартира кампания за освобождаването на интернет от вредна за здравето на хората информация и обяви тази идея за основа на доктрина на Комунистическата китайска партия.

Впрочем в Пекин миналата година през май почина 27 годишен младеж, твърде дълго заседял се пред компютъра. Лекарите посочиха за причина на смъртта силната преумора. Като постоянен посетител на едно от столичните интернет-кафенета, младият мъж е прекарал повече от 10 часа без почивка пред компютъра. Висял и на бара, но основно играл он лайн. Преди този случай младежът не е боледувал от нищо сериозно.

Публикуваните преди няколко години резултати от медицинско изследване показват, че дългото седене пред компютъра наистина може да убие човек. Основа за този сериозен извод е станал случай в Нова Зеландия. Там тийнейджър, който прекарвал по 18 часа на ден пред монитора, едва не умрял от множествени тромби в краката. Съдовете на белите му дробове се свили, след което тромбите започнали да се откъсват и местят. В резултат на това той заболял от белодробна емболия.

Това момче е първата официално регистрирана жертва на болест, наречена по аналогия с e-mail "е- тромбоза". Според авторите на изследването, точно тя рискува да се превърне в истински бич на новото време.

Засега с подобни симптоми, предизвикани от дългото заседяване и липсата на движения са запознати всички пътници в самолети по дълги дестинации, които са принудени часове наред да седят на едно място, без да се движат. Според специалистите обаче, масовото навлизане на компютрите в съвременния живот крие много повече опасности.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Gregor
24 Sep, 2007 | 19:26

Странно ! Аз като бях ученик през летните ваканции съм играл на
компютър по 16 часа на ден без прекъсване. Още съм жив и нищо
ми няма. Единствената придобивка от това удоволствие са очила с
1 диоптар, което не е нещо особено или пък страшно.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.