Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Месецът на раждане влияе върху здравето и продължителността на живота
12 Септември 2007
Това не е астрология или суеверие, а извод от точни статистически проучвания в цял свят

Родените през зимата доживяват до по-дълбока старост

Родените през февруари-март имат склонност към алергия към полени

Аналогична е причината за алергия към котки- тя е характерна за родените в края на лятото и началото на есента

Месецът, в който сте родени, има отношение към вашето здраве, болести, към продължителността на живота ви, с една дума, влияе върху съдбата ви. Това мирише на астрология или суеверие, но социолозите доказват чрез проста статистика, че родените през лятото боледуват по-често, а родените през есента живеят по-дълго.

Зодиакалният знак обяснява вашия характер? Датският психолог Хелмут Ниборг от университета в Аархус миналата година доказа научно, че това не е вярно. По-скоро датата на раждане може да предскаже нещо повече за рисковете за здравето, с които може би ще се сблъскате.

Работата е там, че както показват много изследвания, сезонните влияния на околната среда, например повишеният риск от инфекциозни заболявания и пониженото качество на храненето в месеците до и след раждането на човека, могат да повлияят на неговото състояние в по-зряла възраст.

В майчината утроба и веднага след раждането, очевидно, се създават основите за по-нататъшното съществуване на човека. Отговорни за това са т.нар. епигенетични ефекти на генетичния материал. Генетиците, например, могат да докажат, че стресът води до молекулярни изменения в гените. По-нататък тези изменения може да решат доколко активен ще е генът. Разбира се, особеностите на начина на живот, като гастрономичните пристрастия, заниманията със спорт или нивото на образование, може да се окажат много по-важни. Но месецът, в който детето се е появило на бял свят, чувствително влияе на това, което го очаква по-нататък в живота.

Статистика вместо хороскопи

Роденият през декември има повече шансове да доживее дълбока старост. Родените през зимата, обаче, носят повишен риск от шизофрения или маниакално-депресивна психоза. Според резултатите от едно изследване, проведено от демографите Габриел Доубълхамер- Райтер и Джеймс Ваупел, родените през декември могат да разчитат на това, че от 50 год. нататък в сравнение с връстниците си, родени през април или юни, имат съдени още 4 до 8 месеца живот. Учените от института Макс Планк в Росток, специалисти по демография, са изследвали данни от населението на Дания и Австрия, обхващайки няколко десетилетия.

Що се отнася до Германия, учените са стигнали до следния извод: вероятността да доживеят до 105 години при родените в декември и стигнали дълбока старост хора е със 16% по-висока, отколкото у връстниците им, родени в другите месеци. За родените през зимата е по-нисък рискът да си отидат от този свят заради най-разпространените причини във възрастовата категория 50 години и повече: заболявания на сърдечно-съдовата система, възрастов диабет и рак. В полза на твърдението, че причина са сезонните колебания в асортимента на храните и опасността да се заразят от инфекциозни болести по време и скоро след бременността, сочат и данните от Америка: примерът за взаимна връзка между датата на раждане и здравето на хората над 50 особено ясно личи в американския Юг, където качеството на хранителните продукти по-силно се различава през годината и където епидемиите са по-чести, отколкото в другите американски щати.

С изключение на незначителни регионални колебания, подобен модел действа и за цялото северно полукълбо. В южното полукълбо, където през декември е лято, моделът се отмества с месец- за това свидетелстват сравнителните данни от Австралия.

Повишеният риск от шизофрения или маниакално-депресивна психоза за хората, които празнуват рождения си ден през декември или януари, е потвърден от повече от 250 изследвания, проведени в цял свят. Броят на пациентите в психиатричните клиники, родени през зимата, е около 8% по-висок от останалите. Австралийският лекар Джон МакГрат от Центъра за изследване на психичното здраве в Куинсланд смята, че обяснението трябва да се търси в недостатъчната слънчева светлина по време на бременността. Колкото по-малко ултравиолетови лъчи въздействат върху бъдещата майка, толкова по-малко витамин Д се синтезира в кожата и, а това е вещество, отговорно за формиране на мозъка на ембриона. Други трудове не виждат взаимовръзка между слънчевите лъчи по време на бременността и рисковете от болести в бъдеще. Затова повечето учени клонят към мисълта, че важна роля играят също и неизвестни засега сезонни условия.

Родените през февруари и март страдат по-често от алергия от полени. Учените обясняват това с факта, че раждане толкова скоро преди появата на полените във въздуха заварва детето с незряла имунна система и то реагира бурно. Понякога алергията остава хронична.
Неясни засега остават причините на следния феномен: фактите говорят, че децата, родени през февруари и март, са по-склонни към трудности при възприемането на учебния материал. Това явление е забелязал в своя щат детският лекар Пол Уинчестър от университета в Индиана. Според специалиста, особено много ученици, които имат нужда от специален подход/ сред тях и страдащи от аутизъм или нарушение на вниманието, а така също и деца със синдрома Даун/, са родени през февруари или март. Резултатите от това изследване се подкрепят с данни от Израел, където доктор Ерам Барак от  Yehuda Abarbanel Mental Health Center сравнил датите на раждане на пациенти, страдащи от аутизъм, родени в периода от 1964 до 1986 година и установил, че най-много от тях са родени през март и август. Уинчестър издига хипотезата, че в САЩ причина за поява на трудности при обучението е повишената концентрация на селскостопански химикали в питейната вода през май и юни, т.е. в месеците, когато е станало зачеването. Предполага се, че това влияе върху развитието на ембриона.

Сред хората, достигнали зряла възраст, родените през месеците от март нататък продължителността на живота започва да спада. А склонността към заболявания на сърдечно-съдовата система, напротив, расте-. и колкото по-близа е датата на раждане до летните месеци, толкова повече се увеличама. Както, впрочем, и предразположеността към дихателни заболявания в преклонна възраст. В Северна Америка, например, според данни за смъртността, от 1989 до 1997 година родените през ноември и починали заради дихателни патологии хора са живели средно половин година по-дълго от родените им през лятото връстници.

До този извод е стигнала и Габриеле Доублхамер- Райтер, която е проучила 15.6 млн смъртни актове в търсене на връзка между датата на раждане и продължителността на живота. "Родените през зимата очевидно са по-устойчиви и са заболявали по-късно", твърди изследователката. Учените откриват възможното обяснение в повишената опасност за родените през пролетта и лятото деца да се разболеят в първите месеци от живота си, които се падат през есента, от вирусна инфекция, която поразява горните дихателни пътища и може да доведе до бронхит и възпаление на белите дробове. Инфекциозните заболявания на долните дихателни пътища, прекарани от детето в ранна възраст, се считат за фактор, който играе роля за склонността към хронични заболявания на белите дробове по-късно.

Подобна зависимост от месеца на раждане става очевидна и на данните от смъртните актова за хората, страдащи от слабоумие, от Алцхаймер и Паркинсон. Април и май могат да окажат влияние към по-късни разстройства на психиката, депресия и алкохолизъм. Британският психиатър Амед Салиб от университета в Ливърпул именно така обяснява факта, че случаите на самоубийство сред родените през април и май са със 17% по-чести отколкото сред хората, родени през есента и зимата. Изследвани са данните по всеки от 26 916 случая на самоубийства, както и на смърт поради неизяснени причини за периода от 1979 до 2001 година в Англия и Уелс.

Според това изследване, родените през май носят повишен риск от развитие на разсеяна склероза. Група изследователи начело с биостатистика Кирстен Уилър от Мичиганския университет обработила данните на 71 400 пациенти от Канада, Великобритания, Дания и Швеция. Рискът от заболяване от мултиплена склероза при родените през май е с 13% по-висок в сравнение с родените през ноември, който най-рядко от всички се разболяват от тази болест. Засега не е ясно кои фактори от околната среда преди или скоро след раждането оказват влияние за това.

Родените през лятото в зряла възраст имат по-малко шансове да доживеят до дълбока старост. Изследвани са и онкоболни в САЩ- според данните, онкологично болните, родени в период от юни до август, са починали средно година, година и половина по-рано от хора в аналогично състояние и възраст, но родени през зимата.

Ниското тегло на новороденото предполага риск от инфаркт на стара възраст. Дори при недоносените се оказва, че има значение месецът на раждане - при изследване на подобни раждания в периода от 1971 до 1986 г в Северна Ирландия епидемиологът Лиам Мюрей от Кралския университет в Белфаст е установил, че родените през юни и юли недоносени деца средно са 30 грама по-леки, отколкото родените през януари на същия срок на бременността.

Учените са забелязали и друго - децата, родени от август до октомври, идват на бял свят само малко преди студеното време, което те прекарват у дома и- подобно на родените през февруари и март, които страдат от алергия от полени, те развиват често алергия от домашен прах. Зимата води и до по-тесен контакт с домашните любимци- установено е, че родените от октомври до януари деца сравнително по-често развиват алергия към котки и кучета.

От октомври нататък се раждат деца, които в зряла възраст могат да разчитат на по-дълъг живот. А според учените, това се отразява, макар и не много силно,  и на ръста на човека.

Според тази хипотеза, високите хора живеят по-дълго- и се раждат по-близо до края на годината, отколкото през пролетта. Такъв извод са направили автори на изследване, чийто обект са датите на раждане на 20-30 годишните.
 


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.