Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха как да предизвикват самоунищожението на ракови клетки
10 Септември 2007
Ракът може да бъде потиснат чрез намаляването на количеството на протеина Wip1.

Учени от Института по молекулярна и клетъчна биология в Сингапур са открили как да предизвикват самоунищожението на раковите клетки чрез протеин, предаде БТА като се позозвава на ДПА.

Изследването на сингапурските специалисти е фокусирано върху протеин, наречен Wip1, който се среща в стволовите клетки, откъдето започва развитието на повечето видове рак.

Учените припомнят, че стволовите клетки могат да се развиват във всеки тип клетки в тялото. Клетките трябва да се размножат, за да създадат нови дъщерни клетки.

Този процес обаче трябва да бъде контролиран. Протеинът Wip1 е част от процеса за контрол на клетъчното размножаване. Когато количеството му е голямо, клетките започват да се размножават непрекъснато, което води до появата на рак.

Злокачественото заболяване може да бъде потиснато чрез намаляването на количеството на Wip1, обясняват специалистите. В опити с мишки, животните, при които протеинът бил премахнат от клетките, се оказали устойчиви на рак. Учените планират първите клинични опити да започнат до две години.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.