Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха ген, отговарящ за ръста на човека
5 Септември 2007
Международен екип от учени откри, че и най-малката промяна в гена HMGA2 влияе върху човешкия ръст.

Учени откриха първия ген, който влияе върху човешкия ръст. Тези от нас, които притежават две копия на "високата" версия на гена HMGA2, са с един сантиметър по-високи от онези, които притежават две копия на "ниската" му версия, съобщи ВВС. Откритието е на международен изследователски екип, чиито специалисти смятат, че откритието може да помогне за по-доброто опознаване на връзката между човешкия ръст и болестите. Учените предполагат, че ще бъдат открити още много други гени, които контролират човешкия ръст.

Новото изследване е плод на съвместно сътрудничество между Харвардския университет (Harvard University), Детската болница в Бостън (Children's Hospital Boston), Оксфордския университет (Oxford University) и медицинския център "Пининсюла" в Ексетър (Peninsula Medical School in Exeter). По време на изследването учените са анализирали геномите на 5000 европейци, които предоставили ДНК проби и данни за своя ръст и тегло във връзка с медицински изследвания за диабет и сърдечни болести. Станало ясно, че дори малка промяна в гена HMGA2 влияе върху човешкия ръст. Резултатите са били потвърдени чрез изследване на още 30 000 пациенти.

Много гени допринасят за по-високия или по-нисък ръст на човека, коментира д-р Тим Фрейлинг (Tim Frayling) от медицинския център "Пининсюла". “Резултатите от изследването ни не могат да обяснят защо даден човек е с ръст 192 см, а друг е висок едва 145 см. Това е само първият от многото свързани с ръста гени, които ще бъдат открити” - , допълва той.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.