Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Анализ
Нарастват смъртните случаи от азиатска атипична пневмония
Цветан Бакърджиев - 23 Април 2003


Заразата се предава от животните на човека.
Ефикасно лечение за заболелите от SARS все още не е открито.

     Първоначално учените предполагаха, че тежкият остър респираторен синдром - SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), се разпространява от човек на човек като при обикновен грип. Но експерти от Световната здравна организация достигнаха до извода, че пренасянето на вируса по въздуха не е единственият начин за заразяване с азиатската атипична пневмония. Заболяването представлява ”зооноза”, т. е. предава се и от животните на човека. Това бе установено след серия опити върху мишки и примати, проявили същите симптоми, както и заболелите от смъртоносната пневмония хора.


Училищата в Пекин ще бъдат затворени.
     Първите сведения за смъртоносната болест се получиха от китайската провинция Гуандун. Всеки ден се регистрират нови случаи в Хонгконг, Китай, районите на Южна Африка, Филипините, Малайзия, Канада, Русия, Индия, Британска Колумбия. Общият брой на жертвите на SARS в Китай и Хонгконг е 196 . В китайската столица Пекин досега са заразени 588 души, 28 са поразени смъртоносно от болестта. Властите в китайската столица решиха от 23 април до 7 май училищата да бъдат затворени. Мярката ще засегне 1 милион и 700 хиляди ученици, но е необходима, за да бъде ограничено разпространяването на болестта.

     Най-важно за успешното справяне с болестта е ранното започване на лечението. Симптомите на смъртоносната атипична пневмония са идентични с тези при обикновената пневмония. Заразеният със SARS-вируса страда от суха кашлица, недостиг на въздух и затруднено дишане. Съпътстващи симптоми са главоболието, загуба на апетита, силни болки в мускулите и стомашно разстройство. Според досегашната статистика смъртността при азиатската атипична пневмония е до 5 % от регистрираните случаи. Тенденцията е, този процент да продължи да нараства. Състоянието на заболелия се влошава много бързо - смъртта може да настъпи само няколко дни след заразяването.


Специалистите продължават с разработките на ваксина.
     По данни на Световната здравна организация епидемията е причинена от нов щам от семейството на “коронавирусите”. Той мутира много бързо под въздействието на външни фактори. Така неговата идентификация се превръща в непосилна задача. Извън човешкото тяло вирусът може да оцелее до шест часа.

     Ефикасно лечение за заболелите от SARS все още не е открито. Единадесет световноизвестни лаборатории работят денонощно за точната идентификация на вируса. Тя ще ускори тестването на заразените и на хората, с които те са били в контакт, и ще доведе до възможен път за ограничаване на епидемията. Специалистите продължават да се занимават с разработването на антивирусни лекарства и ваксина.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.