Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бирата и виното намаляват риска от рак на бъбреците
28 Август 2007
Изследване доказва, че умерената употреба на бира и вино намалява с 40% риска

Учени от Каролинския институт в Стокхолм откриха нови свойства на алкохолните напитки: вероятността от заболяване от рак на бъбреците у хора, редовно пиещи вино и бира, е намалена. Резултатите от техните изследвания са публикувани в английското списание " Brittish journal of cancer" и се базират на изучаването на алкохолните навици у 855 души с рак на бъбреците и 1204 здрави.

Медиците от екипа начело с проф. Алисия Волк установили, че при хората, изпиващи 620 грама алкохол на месец, вероятността от възникване на рак на бъбреците е снижена с 40% в сравнение с пълните трезвеници. Рискът от бъбречна онкология е намален и при хората, които изпиват повече от две чаши червено вино на седмица, съответното количество бяло вино или бира със средна сила на градуса.

Оказва се обаче, че нискоалкохолната бира, сухото вино и спиртосъдържащите напитки нямат аналогичен ефект. Учените предполагат, че взаимната връзка между обема на употребения алкохол и намаления риск от рак на бъбреците се обяснява с наличието на тези напитки на антиоксиданти и антимутагени.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.