Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ООН: Световните епидемии се разпространяват все по-бързо
Николай Атанасов - 23 Август 2007
Заплахата от пандемия от нова болест като СПИН, Ебола или SARS с милиони жертви, е “непосредствена”, сочи WHO
Огнище на хеморагичната треска Марбург в Ангола.
Огнище на хеморагичната треска Марбург в Ангола.

Примерно учение за изолирането на заразна инфекция на борда на самолет на летището в Хонгконг.

Генералният директор на WHO д-р Маргарет Чен.

Острите инфекциозни заболявания в света се разпространяват с невиждана досега скорост и избухването на глобална епидемия вече може да стане не за дни, а за броени часове, се посочва в ежегодния Здравен доклад за 2007 г. на Световната здравна организация (WHO), представен в ООН в днес, съобщава Reuters. В доклада се посочва, че освен по-бързо разпространяващи се, новите видове зарази показват все по-голяма резистентност към лекарства. Според WHO това създава реална възможност за избухването на епидемия от ново тежко заболяване, от рода на СПИН-а, атипична пневмония (Severe Acute Respiratory Syndrome; SARS) или хеморагичната треска Ебола, която да причини смъртта на милиони през следващите няколко години. “Днес болестите се разпространяват географски по-бързо от който и да е момент от историята”, се посочва в изследването.

Експертите смятат, че от решаващо значение за предотвратяването на подобна опасност е поддържането на постоянен мониторинг, изследване и готовност за отоговор на новопоявяващите се заплахи като епидемията от атипична пневмония, която се зароди през 2003 г. в Китай и се разпространи в 30 държави, убивайки 800 души. “Новите заболявания се появяват с исторически безпрецедентната скорост от 1 на година. Би било крайно наивно и самодоволно да смятаме, че поредната опасна за човечеството болест от рода на СПИН, Ебола или SARS рано или късно няма да ни порази”, заяви при представянето на доклада генералният директор на WHO д-р Маргарет Чен (Dr. Margaret Chan). 

През 1951 г., когато WHO излиза с първия си сборник със здравни правила и препоръки за предотвратяването на международно разпространение на заразите, най-разпространенета възможност запътувания по света са корабите, пътуванията са дълги и нови болести се появяват изключително рязко, посочва Associeted Press. Днес обаче, когато голямо количество хора могат да пътуват на големи разстояния за изключително кратко време, епидемията в един регион на света заплашва човечеството с пандемия само за няколко часа. През последните 5 години WHO е регистрирало над 1 100 епидемии от различни заболявания, получили международно разпространение, като холерата, полиомиелита и “птичия грип”. От началото на 70-те години са открити 39 нови патогени, които не са били известни преди едно поколение, сред които HIV/AIDS, хеморагичната треска Ебола и SARS.

При общ обем на самолетните превози от 2,1 млрд. пътници годишно и тенденцията за постоянното им увеличаване, Здравната организация на ООН определя опасността от пандемия от тежко заболяване като “непосредствена”. В доклада се подчертава необходимостта от нови методи за контрол, мониторинг и превенция на предразполагащи към епидемии заболявания като холерата, жълтата треска и менингококовите инфекции. По-сериозна международна подкрепа е необходима за медицинските работници в бедните държави за идентифицирането и спирането на разпространението на равиващи се щамове на вирусните инфекции от рода на хеморагичната треска Марбург и Ебола.

В изследването се предупреждава, че международните усилия за ограничаването на инфекциозните заболявания са “сериозно застрашени” от разпространяващата се резистентност към медикаменти, като последствие от лошото лечение или злоупотребата с антибиотици. Като особено опасен пример бе даден случая с устойчивата спрямо лекарствата туберкулоза (XDR-TB), който бе разпространен в Европа и Америка от щатски адвокат, идвършил 2 трансатлантически полета със самолет, по време на които е бил в контакт с общо 127 души. Според специалистите, резистентност към лекарствата се наблюдава и при диарийните инфекции, вътреболничните инфекции, маларията, менингита, заболяванията на дихателните пътища и при предаваните по полов път заболявания и преди всичко HIV-вируса.

Въпреки че опасният за хората щам на “птичия грип” H5N1 все още не е мутирал във форма, която е лесно преносима от човек на човек, изследователите се опасяват, че следващата грипна пандемия “най-вероятно ще е разновидност на птичия грип”, която се очаква да засегне 1,5 млрд. души. “Въпросът за грипната пандемия от познат или нов вирус, разновидност на “птичия грип”, е не дали, а кога”, категорични са учените.

От решителна важност за предотвратяването й е своевременният обмен на специализирана медицинска информация, в т. ч. проби от вирусните щамове и сведения за размера и разрастването на огнищата на зараза, каквато в момента по отношение на разпространението на H5N1 не се предоставя от най-тежко засегнатите от епидамията държави като Индонезия, Китай и Виетнам. След като неколкократно настоя на гаранции, че всяка разработена пандемна ваксина ще е бъде достъпна за развиващите се нации, Индонезия, вместо да сподели вирусните проби с WHO, сключи договори с няколко фармацевтични корпорации за предоставянето на проби срещу експертното снабдяване със ваксини. Китай спря да изпраща проби от вируса H5N1 на WHO за близо година, преди да сподели щамовете през юни, а Виетнам се оправда с факта, че изпратените от страната проби не са получени заради транспортни трудности.

Новият момент в доклада на WHO е призива за бърз и открит обмен на информация и при случаите на изпускане на токсични химикали, аварии на ядрени централи и други свързани с околната среда бедствия, за да се намали до минимум както непосредствения риск за здравето на хората, така и потенциалният бъдещ риск от заболявания, свързани със замърсяването на почвата, водите и въздуха.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.