Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Внимание: менингит!
1 Август 2007
Взрив от вирусен менингит взе три жертви за три дни в Дома за стари хора в Берковица

Мъж на 69 години и две жени на по 86 и 79, резиденти на Дома за стари хора в Берковица, починаха в разстояние на три дни в МБАЛ " Д-р Ст.Илиев" в Монтана, след като бяха докарани там в изключително тежко състояние. Причината за смъртта и на тримата е вирусен менингит. Министерството на здравеопазването направи проверка в Дома, взети са мерки за борба със заразата. Серумите се изследват в Института по вирусология в София, още не се знае конкретният причинител, твърде възможно е това да е ентеровирус.

Две малки деца - бебе на 15 дни от Кубрат и дете на една година от Разград починаха от свръхостър менингококов сепсис през последните дни. Бащата и чичото на детето от  Разград са носители на заразата, която може да се носи и от здрав човек, без да разбере. Това показват първите резултати от лабораторните изследвания на близо 30 души, контактували с детето.

Под лекарско наблюдение са още 64 контактни лица с другото, починало от менингит, 15-дневно бебе от град Кубрат.Още не са известни обаче резултатите за останалите 16, по-голямата част от тях са медицински лица от Интензивното отделение на МБАЛ-Разград, където 15-дневното бебе Дилек почина. Лекарите и сестрите са излезли в отпуск и са вече на море, ако не се завърнат в Разград, ще бъдат изследвани в Бургас и Варна.

Заболяванията на децата са били причинени от бактерия, което не се случвало от 20 години в седемте общини на Разградска област, съобщава БНР.Възможно е заразата да е предадена по въздушно-капков път, чрез замърсени храни или чрез ухапване от кърлеж. 30 дни ще продължи наблюдението на близките, лекарите и медицинските сестри, лекували детето от Кубрат.До 2 август продължава медицинското наблюдение на най-близките роднини на починалото дете, за останалите контакти този период вече е изтекъл.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

GULCAN
14 Apr, 2012 | 16:54

DA DA DA DA TOCNO TAKA


NEHRIN
15 Aug, 2007 | 16:01

ASIM BASTA NA BEBETO DILEK ZASTO NE RASPITVATE LEKARITE OT KUBRAT DIMITROVA I NEDELCEVA TE SA VINOVNI ZA VSICKO doktor dimitrova e dala na siprugata mi 1hapce da ispiye i 2 enceksiyi e udarila za po birzo racdane za da ima po silni bolki slet kato e izpila vsicki tezi medikamenti e rodila slet 6 casa no mnogo trudno sis kolyano enatiskala korema na jena mi pri racdane bebeto e glitnalo okolo oplodnata voda doktor dimitrova vidya i e kazala segali nameri da go glitne i slet tova vzela ot cesmata voda iyi napraska bebeto bebeto ni bese posinyalo ot tozi ucasen slucay i povece vnimaniye ne sayi obirnali ispisaha bebe to ni sis 9%6 jiltenica.. slet kato se pribrahme vkisti na devetiya den bebeto vdiga visoka tenperatura utivame viv bolnicata kadeto doktor nedelceva ni priyema tam bebeto 3 dena sis visoka tenperatura 3 tiya den dedeto pravi girc i izprasta bebeto viv razgrat .. tam pravi otok na mozaka spira disaneto .tova se sluci ..za vinovni ce sa doktor DIMITROVA I DOKTOR NEDELCEVA MOLYA DABIDE SPRAVEDLIVO RAZGLECDANE NA SLUCAYA .NA BEBE TO DILEK OT GR KUBRAT .ISKAM NASATA DIRCAVA DA POTIRSI PRAVATA NA TOIVA BEBE KOYETO POCINA OT EDNO NE VNIMANIYE NA LEKARITE .slucayat da se razgleda na novo ...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.