Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Слънчевите лъчи предпазват от склероза
1 Август 2007
Слънчевите лъчи укрепват имунната система, което от своя страна предотвратява развитието на множествена склероза.

Екип от американски учени доказа, че хора, които по време на детството си са били подлагани на ултравиолетовите слънчеви лъчи имат много по-малки шансове да се разболеят от множествена склероза, съобщи BBC.

Изследването е на специалистите от Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) д-р Томас Мак (Thomas Mack) и д-р Талат Ислам (Talat Islam). Според тях ултравиолетовите лъчи или въздействат директно върху имунната система на човека, или индеректно като увеличават нивото на витамин D в организма. Повишеното ниво на витамин D също води до укрепване на имунната система, което от своя страна предотвратява развитието на множествена склероза.

Независимо от постигнатите резултати, авторите на изследването смятат, че това трябва да бъде само началото на серия от проучвания в тази насока. Нужни са още по-задълбочени анализи на механизма на влияние на слънчевите лъчи върху множествената склероза. 

Пълните резултати от изследването са публикувани е списание Неврология (Neurology).


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.