Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За да отслабнете, яжте повече, съветват американски учени
Николай Атанасов - 25 Юли 2007
Не намалявайте порциите, а само тяхната калорийност, гласи новата концепция на диетолозите от Университета Penn State

Наблегнете на плодовете и зеленчуците.

Ограничете мазнините, но не и вкуса.

За да отслабнете не е нужно да гладувате, а да ядете повече, гласи новата концепция на щатските диетолози от Университета Penn State, представена от The Washington Post. Според американското издание предложения здравословен режим на хранене се вписва идеално в съвременния начин на живот, свързан с консумирането на големи порции храна, тъй като също залага на обема на ястията.

Замисълът на новия хранителен режим, кръстен от създателите си Volumetrics, е прост висококалорийните продукти се заменят с големи количества нискокалорийни храни.  Това е възможно, благодарение на факта, че всеки грам нискокалориен продукт съдържа по-малка енергийна стойност от грам висококалориен продукт. Така допълнителното количество храна не само засища окото, но и утолява апетита, без да вреди на здравето.

Посредством изследвания, диетолозите доказали, че големите порции нискокалорийни храни водят до безпроблемното сваляне на килограми. В експеримента, продължил една година, участвали 71 жени с наднормено тегло на възраст от 22 до 60 години.  Тези които пирували с нискокалорийни храни отслабнали средно със 7,5 кг. или с 21% повече от участничките, които просто ограничили потреблението на мазнини. При това те приемали 25% по-голямо количество храна като обем, за сметка на по-ниската й калоричност. Първата група изпитвала много по-рядко и чувство на глад, за разлика от жените, ограничаващи потреблението на мазнини, се посочва в резултатите от изследването, публикувани в юнския брой на специализираното издание American Journal of Clinical Nutrition.

Залагането на нискокалорийни храни помага за отслабване без останалите ограничения, характерни за другите диети, посочва водещият автор на изследването Джулия Елоу-Мартин (Julia A. Ello-Martin). Наред с това е било доказано, че увеличената консумация на плодове и зеленчуци в комбинация с ограничаването на мазнините е ефективен метод за потискане на глада, допълва професорът по диетология от Университета на Пенсилвания, съавтор на изследването и автор на книгата “The Volumetrics Eating Plan”, Барбара Ролс (Barbara Rolls).

За да се научат разумно да определят хранителния си порцион, участниците в експеримента на Пенсилванския университет през първата половин година всяка седмица се консултирали с диетолозите, след което консултациите ставали 1 път месечно, а жените посещавали групови занятия по здравословно хранене. За хората, които нямат тази възможност, учените дават няколко съвета.

Първо, за да намалите калориите, добавете към порциона си плодове и зеленчуци. Гроздето без семки, целината, морковите и водните кестени са чудесно допълнение за салатата с пиле и риба-тон, които ще намалят калоричността, за сметка на по-добрия вид и вкус. За пицата ползвайте повече домати, гъби, лук и други зеленчуци, вместо пепероните и салама. Ако приготвяте макаронени изделия, добавете повече домати, тиквички, патладжан и др. зеленчуци, за сметка на по-малкото месо.

Наблегнете на фибрите. Те не само намаляват калориите, но и правят ястията по-засищащи. Яжте тако, салати или супи с фасул, грах и други бобени култури.  Минете на пълнозърнести хляб, макаронени изделия и корнфлейкс.

Започвайте обеда и вечерите със салата. Нека това да е голяма порция зелена салата с други зеленчуци с много малко олио и обезмеслени сосове. По този начин, според учените от Университета на Пенсилвания, калоричността на храненето пада най-малко със 100 калории, като чувството за ситост не намалява. 

Хапвайте супи. Основната съставка на супите е водата, т. е. те не са висококалорийни. Гъстите супи също се препоръчват, като трябва да се избягват единствено по-мазничките крем-супи.

Ограничавайте мазнините, но не и вкуса. В блюдата със сирене използвайте нискомаслено или обезмаслено такова, но в по-големи количества. В салатите опитайте за замените майонезата със щипка захар и ароматизиран оцет.

Оставете място за десерт. Нека това да са основно плодове, които съдържат много вода, но за сметка на това са вкусни.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.