Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Качествата на витамин С се оказаха силно преувеличени
20 Юли 2007
Редовният прием може единствено да намали риска от простуда, но не влияе върху заболяването

Редовният прием на витамин С не помага при простуда, но може сериозно да намали риска да я хванете при преохлаждане и физическо натоварване.

До този извод стигнаха изследователи от  Cochrane Collaboration, международна обществена организация, която оценява ефективността на медицинската диагностика и методите за лечение на болестите. Изследователите са направили преглед на 30 публикувани изследвания, във връзка с които са проучеви 11 000 души, които ежедневно пият не по-малко от 200 мг витамин С.

Изяснило се, че в обикновени условия ежедневният прием на витамин С като средство за профилактика на простудата на практика е безполезен. При повишени физически натоварвания, обаче, например при спортисти и военни, приемът на витамин С понижавал вероятността от възникване на простуда почти с 50%. Експертите са открили също така, че когато простудата вече се е развила, витамин С не влияе изобщо нито на нейната продължителност, нито на тежестта на заболяването.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.