Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Грейпфрутите повишават риска от рак на гърдата
18 Юли 2007
Ново изследване прави връзка между плода и риска от възникване на болестта

Ежедневната употреба на грейпфрути може да повиши риска от поява на рак на гърдата почти с една трета, съобщава  ВВС. Изследването, проведено от учени от Южнокалифорнийския и Хавайския университети, включва 50 000 жени в постменопауза. Оказва се, че при жените, които изяждат по четвърт грейпфрут и повече на ден, рискът от развиване на рак на гърдата е пораснал с 30% в сравнение с другите, които не са яли плода.

Ракът на млечната жлеза заема почти една трета от всички злокачествени тумори при жените. По-ранните рискови фактори за неговото развитие включват злоупотреба с алкохол и наднормено тегло.

Според статията, публикувана в  British Journal of Cancer, механизмът на това действие на грейпфрутите е свързан със способността им да блокират един от ферментите на микросомалното окисляване - цитохром Р450 3А4. Това е един от ключовите ферменти на метаболизма при женските полови хормони естрогени. При подтискането концентрацията на естрогените в кръвната плазма съответно нараства, а повишеното ниво екстрогени, както е известно от множество изследвания, способства възникването на рак на гърдата.

Американските учени са измервали плазмената концентрация на естрогени у жените и тя се оказала очаквано по-висока при любителките на грейпфрути. Според тях, това е първият случай, в който хранителен продукт повишава риска от рак на гърдата. При това те отбелязват, че за потвърждение на резултатите е нужно по-нататъшно изучаване на въпроса, защото в случая е изследвана само употребата на свежи плодове, но не и на сок от грейпфрути.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.