Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скоростта на стареене може да се определи по броя на бенките
Николай Атанасов - 13 Юли 2007
Хората с над 100 бенки имат 6-7 години “по-млади” клетки от тези с до 25 бенки, твърдят британски учени

Броят на бенките по тялото на човека е добър индикатор на скоростта на процесите на стареене не организма, твърдят британски учени, цитирани от BBC News. По техни данни, броят на бенките е пропорционален на дължината на теломерите (telomeres) – крайните фрагменти на хромозомите, които се съкращават с всяко делене на клетките.

В изследването на специалистите от Кралския колеж в Лондон участвали 900 двойки близнаци. Учените преброили бенките по телата на доброволците, като паралелно с това измерили и дължината на теломерите на хромозомите в клетките им.

Теломерите са фрагменти от хромозомите, които не носят наследствена информация. Основната им функция е защитата на клетъчната ДНК от деформации и увреждания. Дължината на теломерите е призната от учените за основен индикатор за стареенето на организма, тъй като се съкращават при всяко делене на клетката. 

Средно по тялото на възрастен човек могат да се открият от 30 до 100 бенки, но в някои случаи броят им надхвърля 400. Изследователите открили статистически значима зависимост между броя на бенките и скоростта на стареене при групите доброволци с по-малко от 25 и с над 100 бенки. При хората с повече от 100 бенки теломерите били много по-дълги, което показало, че клетките им са “по-млади” приблизително с 6 до 7 години.

Изводите на специалистите са неочаквани, тъй като доскоро се смяташе, че повечето бенки по тялото са белег единствено за повишения риск от появата на рак на кожата – меланома. По думите на водещият автор на изследването, д-р Вероник Батай (Veronique Bataille) обаче, незначително по-високия риск от меланома се компенсира с лихвите от намаляването на риска от заболяванията, свързани със стареенето, като сърдечни болести, остеопороза и др. Д-р Батай уточнява, че връзката между количеството бенки, стареенето и човешкото здраве се нуждае от допълнителни изследвания. Изводите от изследването на екипа британски учени са публикувани в последния брой на специализираното издание Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.