Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Необичайно тежка клинична картина при ужилвания от насекоми засякоха това лято
12 Юли 2007
Освен хората, които по принцип са алергични, и други развиват по-тежки от обичайното оплаквания


Това лято ужилванията от насекоми протичат с необичайно тежка клинична картина, предупреждава д-р Катерина Паскулова, клиничен токсиколог в болницата в Плевен, цитирана от в. "Посоки".

Броят на хората, преминал клинично лечение след ужилване от насекоми, не е по-различен от минали години, но прави впечатление, че токсоалергичната реакция след ужилване от пчели и оси протича по-често с прояви на анафилактичен шок, като шоковото състояние се развива много бързо - от 10 до 30 минути и е резултат от бързия имунен отговор на организма към постъпилата в него биологична отрова.

Клиничната картина се характеризира с оплаквания от силен сърбеж, задух, гадене, световъртеж, притъмняване пред очите, сърцебиене, бързо понижаване на кръвното налягане, възможна е и загуба на съзнание.
 
Известно е, че отровата на насекомите съдържа редица токсични субстанции, от които предизвикващите алергична реакция основно са мелитинът (белтък) и фосфолипаза А2 (ензим). Пиковите месеци, в които е най-вероятно да ни ужили пчела, оса или друго жилещо насекомо, са април, май, юли, юли и август.

Хората, които знаят, че имат алергия към насекоми, обикновено вземат мерки. Лошото е, че тази алергия обикновено се проявява за пръв път след ужилване и рядко някой неподозиращ своята особеност човек носи със себе си ампула урбазон или алергозан. В случай на шок пострадалите могат да сложат и 1-2 капки под езика си от ампула адреналин, съветва токсиколожката. Все пак най- добре е веднага да се потърси лекарска помощ.

Пчелите, поне в Плевенско, това лято жилят по-настървено от друг път. Според експертното мнение на стари пчелари, необичайната им агресия се дължи на липсата на достатъчно храна. В градска среда пчелите могат да бъдат привлечени от силния аромат на кремове, дезодоранти и парфюми, предупреждават те.

Друг неблагоприятен фактор е, че слънчогледовите култури тази година са третирани с препарати, които не позволяват израстването им на височина.Част от токсините са попаднали и в тичинките, с които се хранят пчелите и това също може би допринася за необичайно острите реакции при хора, които обикновено не са свръхчувствителни към ужилване. 


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.