Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Виното предпазва от кариес
3 Юли 2007
Виното е ефикасен антимикробен агент и може да се използва за профилактика на кариес и инфекции на дихателните пътища

Умерената употреба на вино е добро антибактериално средство за предотвратяване на кариес, твърдят италиански стоматолози в изследване публикувано в юлския брой на списание Journal of Agricultural and Food Chemistry, съобщи Science Daily.

Ръководителят на групата доктор Габриела Гацани (Gabriella Gazzani) от университета в Павиа (University of Pavia) коментира, че виното е използвано за дезинфекция още от древността. То също помага при сърдечно-съдови заболявания и даже предотвратява развитието на ракови клетки. Освен това, както показват италианските изследователи, тази напитка съдържа антимикробни вещества, които защитават зъбите от кариес и предотвратяват развитието на някои болести на горните дихателни пътища.

За опитите си учените използват два вида италиански вина, закупени направо от кварталния магазин. Избрано е червеното вино Valpolicella и бялото Pinot nero. В лабораторията е премахнат спирта, който се намира в напитките, тъй като съединенията на етанола могат да повлияят на експерименталните резултати. След това в проби с вино са пуснати стрептококови бактерии, който предизвикват различни заболявания на носоглътката.

Резултатите показват, че виното е ефикасен антимикробен агент и може да се използва за профилактика на кариес и инфекции на горните дихателни пътища. Според Гацани червеното вино унищожава бактериите по-ефективно, в сравнение с бялото. Като цяло обаче антибактериалните свойства на вината не се различават значително.

Тествано е и действието на киселините, съдържащи се във вината, върху стрептококовите бактерии. Оказва се, че съдържащата се във вината киселина убива тези бактерии по-ефективно от самата напитка.

Така че, за да се предотврати кариес на зъбите е достатъчно да се изпива чаша вино на ден, заключават авторите на изследването. Но не използвайте виното като замяна на пастата за зъби, съветват те.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.