Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Владимир се роди 6 години, след като бе заченат
29 Юни 2007
Чудото на Югоизточна Европа проплака в столичната АГ болница “Света София”
Владко
Владко

щастливата майка

  От замразен преди цели 6 години ембрион вчера в България се роди бебе. Малкият Владко проплака в 8 ч в столичната АГ болница “Св. София”. Подобно чудо не се е случвало в Югоизточна Европа, похвали се директорът на лечебното заведение д-р Методи Янков.
 
   Щастливата майка се казва Цонка Христова (43 г.), а бащата - Живко (46 г.). Семейството е от Пловдив.  В продължение на 16 години те не са могли да имат деца. Затова на 5 юли 2000 г. д-р Валери Йорданов и д-р Георги Вакрилов от болницата “Св. София” отделили яйцеклетки от майката. Оплодили ги със сперматозоидите на бащата и поставили ембриона в крио банка (контейнер, в който се поддържа температурата на течния азот - от минус 196°, в него се съхраняват ембрионите.

Преди да роди успешно Владимир, майката е преживяла два несполучливи опита за ин витро зачеване и един спонтанен аборт. Необходими и били пет години, за да се възстанови психически след загубата на плода и да се реши на нов опит за забременяване. На 26 октомври миналата година д-р Йорданов върнал в матката и замразения през 2000 година ембрион и в резултат на бял свят се появи момченце с перфектни данни - 3.450 кг/ 51 см . Бебето е много красиво и спокойно, казва щастливата майка. То се роди вчера след цезарово сечение, абсолютно наред е и докторите са доволни.

В криобанката на столичната АГ болница "Света София" се съхраняват още 200 ембриона, някои от които на по 2-3 години. От "замразени" ембриони досега там са проплакали 25 бебета.

В България вече има 15 клиники за ин витро оплождане, в тях годишно се раждат повече от 1000 бебета.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Деси
07 Apr, 2008 | 19:28

Здравейте!
Искам да се включа тук с една много лоша вест...

Д-р Валерий Йорданов почина на 6 април 2008г.
Поклонението ще се извърши на 9 април 2008г. в ритуалната зала на Централни гробища от 12,00ч. Може да отиде всеки, който иска да отдаде последна почит!!!

Беше прекрасен човек и страхотен специалист!!!

EUgen
01 Jul, 2007 | 01:30

На щaстливите родители и медицинските работници: ЧЕСТИТО!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.