Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жена от Хисаря бе нажилена от 518 пчели
14 Юни 2007
Състоянието и се подобрява.Какво трябва да знаем за ужилването?

73 годишна жена от Хисаря бе ужилена от собствените си пчели - лекарите в пловдивската клиника по токсикология преброиха 518 следи от ужилване по тялото и. Въпреки жестоката атака, тя ще живее, състоянието и се подобрява.

Един ден след пчелната атака жената е прекарала в дома си, едва тогава е потърсила помощ. Пчелната отрова е била толкова много, че буквално е блокирала клетките, но лека-полека органите започват да работят отново. Бъбреците и се възстановяват, както и черният дроб.

Всяко лято ухапвания от насекоми вземат жертви сред алергичните - очевидно жената от Хисаря не спада към тях, но рекордната и беда дава повод да се припомнят мерките, които трябва да се вземат след ужилване.

Хората, които са алергични, трябва да правят всичко възможно, за да го предотвратят. Те  трябва да носят със себе си бързо действуващи инсектициди във вид на аерозоли (флакончета), за да прогонват насекомите. Ако все пак не успеят и това стане, колкото може по-бързо и по-внимателно трябва да се извади жилото, без да се натиска, за да не се изцеди съдържащата се в неговата торбичка отрова. На ужиленото място се поставя студена кърпа или мястото се държи под студена вода. Веднага се вика Бърза помощ.

Ако не сте алергични, не ви заплашва друго, по-сериозно, освен остра моментна болка и оток за ден-два. Опитайте да извадите жилото и навлажнете убоденото място с разреден амонячен разтвор / 1:5 амонячен разтвор в дестилирана вода/. Ефикасни са също бледорозов разтвор от калиев перманганат или солена вода (1 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода).

Вътрешно се приема 3 пъти дневно по една ампула витамин и по половин чаша разтворен във вода пчелен мед (1 супена лъжица мед в 1 чаша студена вода).

Ето още полезни съвети от народната медицина при ужилване от пчели:

• Сокът от листата на чубрицата бързо успокоява болките при ужилване от пчели.

• Листа от магданоз, поставени върху ужиленото място, също успокояват болките.

При поява на признаците на отравяне или при изразено непонасяне на ужилването пострадалият се оставя на сянка и гърдите му се поръсват със студена вода. Вътрешно му се дават 5—6 таблетки витамин С, след това в началото две таблетки калциум С с 1—2 чаши вода, а след 6 часа още две (през следващите 2—3 дни се взема също по 1 таблетка 3 пъти дневно). Препоръчва се няколко дни да се вземат по 1 таблетка алергозан 3 пъти дневно. При поносимост на пострадалия се дават 60—80 г ракия или водка на малки порции с 1 прах от 0,10 г кофеин и голямо количество течности — най-добре чай с диуретично (пикочогонно) действие.

Кое предизвиква нападението на пчелите?

Ако наоколо летят пчели, не бива да се ръкомаха и да се правят резки движения. През лятото алергичните към ужилване не бива да употребяват парфюми и лакове за коса: техният аромат привлича жилещите насекоми. Те се дразнят и от миризмата на чесън, кромид лук, лош дъх от устата, а потта и миризмата на коне, магарета и овце ги вбесява и нищо не е в състояние да ги успокои. Ето защо тези животни не трябва да се оставят да пасат покрай пчелините.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

bars_i
08 Nov, 2008 | 23:16

за да прекратите болката от ухапване от пчела натриите със свежа маточина. ефекта е изключителен.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.