Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Газираните напитки повреждат ДНК
14 Юни 2007
Става въпрос за консерванта Е211, съдържащ се в газираните напитки.

Натриевият бензоат (Е211) нанася значителни вреди върху клетките на живите организми като поврежда тяхното ДНК. Това показват резултатите от изследване проведено от Питър Пайпър (Peter Pepper), професор по молекулярна биология и биотехнологии към Шефилдския университет, съобщи The Independent. Изследването е финансирано от правителствени организации във Великобритания.     

Според проф. Пайпър натриевия бензоат, който е активен консервант и се използва в почти всички газирани напитки, в частност Пепси, Кока кола, Фанта, Спрайт и др., не унищожава, но дезактивира части от ДНК. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, като например болест на Паркинсон.

Учените вече алармираха, че натриевия бензоат (E211) има връзка с някои ракови заболявания. Проблема е в това, че при взаимодействие на Е211 с витамин С се образува бензол, който е канцерогенно вещество. През миналата година анализ на газираните напитки, проведен от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти във Великобритания (FSA), показа повишено съдържание на бензол в редица продукти, които впоследствие са иззети от търговската мрежа.

Действащите в момента предписания на FSA и Европейския съюз позволяват използването на натриев бензоат в хранителните продукти. Изследването на проф. Пайпър със сигурност ще провокира детайлно разследване и по-строги ограничения за употребата му.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.