Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Секс по време на сън? Възможно.
11 Юни 2007
Медицината официално призна нова форма на лунатизма- секс по време на сън

Когато Ян Людек от Торонто бил арестуван и даден на съд за изнасилване, защитата му прибегнала към необичаен аргумент- той е извършил това в спящо състояние. И наистина. Звучи измислено, но Людек, който през 2005 година бил на 33 години, страда от лунатизъм. Във въпросната нощ той гулял с приятели, пил алкохол и после се "намерил" в едно легло с някаква жена, която също била на купона. След няколко часа тя го разбудила с ритници и настоявала да и разкаже какво е правил. Според Людек, той не е знаел, че е правил секс с нея. "Според закона, ако не е имало намерение да се извърши престъпление, то вие не сте извършили престъпление" - казва доктор Колин Шапиро, директор на Центъра за съня за деца и подрастващи в Торонто, който свидетелствал в полза на защитата. Въпреки възмущението на женските организации в Канада Людек бил оправдан.

Добавете секса в списъка на необичайните действия по време на сън, известни като "парасомния" - от управлението на лека кола до яденето в спящо състояние. Миналата неделя психиатърът Карлос Шенк и неврологът Марк Маховалд от регионалния център за нарушения на съня в Минесота публикуваха статия в списание  Sleep за това, което те наричат" секс по време на сън" или "Сексомния". Това се разглежда като развита форма на лунатизма. Тя включва в себе си целия спектър на сексуални действия, от ласките до половия акт, с една основна разлика. Пациентите, както личи по всичко, не осъзнават какво правят, а когато се събудят, не помнят нищо.

Дали наистина това е така? Засега има малко описани случаи- Шенк и Маховалд са открили едва 31 в медицинската литература. Но твърдят, че това отчасти се обяснява с деликатната природа на проблема, отчасти заради това, че широката общественост е слабо информирана за проблема. До 2005 година сексомнията не се признава дори от Американската академия за медицина на съня. Майкъл Менган, психолог от щатския университет в Ню Хемпшир, автор на публикуваната през 2001 година книга за секс по време на съня "Sleepsex: Uncovered", смята, че има много повече случаи от описаните в литературата. В неговия уебсайт, посветен на сексомнията, има коментари на повече от 1000 души, страдащи от такова разстройство.

Сексът по време на сън рязко се различава от средностатистическия сексуален сън. Съновиденията се появяват по време на "бързия сън", когато в голямата си част тялото е парализирано. Сексът по време на сън става по време на частичното събуждане от дълбок сън, когато човек може свободно да се движи. При съответни обстоятелства е възможно да си спомниш съня. Но сексът по време на сън, очевидно, е прерогатив на преизподнята на съзнанието, където мозъчните области, отговорни за високите мисли, съждения и разсъждения, са изключени, а областите, управляващи по-примитивните функции като движение, храна и секс, все още действат. Трябва само да ги съединиш и се получава опасна комбинация за човека, и без това предразположен да ходи насън или да извършва други дейности. За такъв човек всеки фактор, предизвикващ по-дълбок сън като злоупотреба с алкохол или хронично недоспиване, само повишава риска.

Разбира се, "секс по време на сън" звучи забавно и някои от случаите наистина имат своите смешни страни. "Един мъж започнал да прави секс почти всяка нощ"- разказва Менган. Това напълно устройвало жена му, докато "веднъж по време на секс той не захъркал". В друг случай жена, страдаща от сексомния, се нахвърляла на мъжа си. Всеки път, когато той отговарял на ласките и, тя се събуждала и го обвинявала, че я насилва, докато спи.

Лекарите подчертават, че сексът по време на сън може да доведе до физически и психически травми. Известни са случаи, когато партньорите са получавали наранявания. / Нерядко са случаите, обяснява Шенк- когато мъжете, страдащи от сексомния, се държат много по-грубо по време на секс насън, отколкото ако са будни./ Един мъж толкова енергично мастурбирал насън, че си нанесъл многобройни наранявания, които му попречили да прави секс в следващите осем години. Мъж от Сингапур пък всяка нощ мастурбирал насън и това карало жена му да се чувства " излъгана". "Заради това хората се сблъскват с реални проблеми в отношенията си с другите", казва Менган.

Шенк и Маховалд се надяват, че огласяването на факта на съществуване на сексомнията ще позволи на много хора да потърсят помощ. Това разстройство се поддава лесно на лечение с помощта на общия транквилизатор клоназепам, а страдащите ще бъдат много доволни. В края на краищата, ако имате намерение да правите секс, не е зле да получавате и удоволствие от това...


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

кама
12 Jun, 2007 | 12:00

Само това го няма в Кама сутра!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.