Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Още при раждането е ясно дали детето ще е математик, или литератор
26 Май 2007
Психолози установиха пряка връзка между дължината на пръстите и заложбите на детето


Родителите могат да определят бъдещата успеваемост на децата си в училище по ръцете, показва ново изследване. Психолозите твърдят, че способността на децата да изучават родния си език и математиката са свързани с дължината на пръстите им.

Учените предполагат, че тази особеност може да се обясни с нивото на тестостерон и естроген, които се определят още в утробата на майката. Половите хормони влияят както на развитието на мозъка, така и на дължината на пръстите на ръцете.

Учените измерили дължината на показалеца и на безименния пръст на 75 седемгодишни деца, използвайки отпечатъци на дясната им длан. След това те разделили дължината на палеца на дължината на безименния пръст, за да изяснят средния коефициент.

Възрастните жени, по правило, имат коефициент, равен на единица, т.е. показалецът и безименният им пръст са еднакви по дължина. Средният показател за мъжете е по-малък- около 0.98%. Представителите на мъжкия пол, по правило, имат по-дълъг безименен пръст от показалеца, което говори за високо съдържание на тестостерона в организма им.

След като разгледали резултатите от тестове по математика и роден език и ги съпоставили с дължината на пръстите на контролната група, учените стигнали до извода, че деца с по-дълъг безименен пръст от палеца, по време на вътреутробното развитие са се намирали под силното въздействие на тестостерон и затова, най-вероятно, повече ще им върви математиката, отколкото езиците. Учениците пък, чийто показалец е по-дълъг от безименния пръст, са били под влияние на естрогена и затова им е по-лесно да изучават езици.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

аз
30 May, 2007 | 16:58

"Учените" изследвали 75 деца - много яко изследване. Направо са се счупили от изследване тия "учени". Аз направих контра изследване сред 22-ма мои познати и получих противоположен резултат. Отне ми около 2 часа в рамките на една седмица.
Значи ли това че и аз съм "учен"?

Коко
29 May, 2007 | 20:02

Интересно, на хората с особено дълъг среден пръст на какво им върви, не само в училище, но и в живота?

палец или показалец???
28 May, 2007 | 11:40

Първия път е написано палец, а след това показалец. Както и да е, предполага се, че става дума за показалеца. Моят безименен пръст е по-дълъг от показалеца ми, но математиката никога не ми е вървяла, затова пък никога не съм имал проблеми с езиците и литературата. :) Може пък да съм частен случай.

baluk
26 May, 2007 | 20:47

А защо майка ми не е разбрала при раждането ми,че съм БАЛЪК? Или го е премълчала?.. Аз пък взех,че се издадох.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.