Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-сетне добри новини за Брус Уилис и всички плешивци по света
23 Май 2007
Случайно откриха невероятен ефект, до десет години ще има хапче против косопад
Сбогом на голите темета след 10 години
Сбогом на голите темета след 10 години

Добри новини за Брус Уилис и всички мъже, обединени от един проблем: плешивостта. Методът, който позволява да се възстанови растежа на косите, е бил открит почти случайно, както често се случва с великите открития, от група учени, провеждащи опити с мишки. Въпреки че в момента има различни методи за лечение и препарати, които забавят изпадането на косите или ги сгъстяват, за първи път се появява на хоризонта реална възможност за пълна регенерация на космените фоликули.

Необходими са още поне две години изпитания върху животни и няколко години изпитания върху мъже, преди да започне производството на препарата, но след десет години оплешивяването ще бъде съвсем обратимо само с едно просто хапче.

Съобщението за откритието, чиито резултати били публикувани в британското списание Nature, е посрещнато с огромен интерес от учените и фармацевтичните предприятия: почти всички мъже губят косите си след 60 годишна възраст, една трета част от мъжкото население на Земята започва да оплешивява от 30 годишна възраст, но и определена част от жените се сблъсква с този проблем. Възможностите за търговската употреба на този продукт са огромни.

В миналото мъжете са опитвали всевъзможни способи да спрат оплешивяването: Хипократ е препоръчвал смес от птичи тор, тамян и цвекло. Древните египтяни са използвали маска от кучешки нокти и магарешки копита. В по-късните времена различни лосиони засилвали прилива на кръв към кожата на главата, подобрявайки растежа на косата в 25% от случаите.

Лекарствените средства блокират действието на мъжките хормони и в резултат положителният ефект се постига в 30 до 70% от случаите. Освен това, съществува процедура за присаждане на коса, на участъци кожа, на които още има активни корени. Не си струва да се споменава за крайния вариант на перуката и тупе-то. До ден днешен обаче никой не е успявал да регенерира фоликулите- с други думи, нова коса, в това число и с помощта на клетки от кожата на възрастен човек. Група учени от университета в Пенсилвания е постигнала точно това, личи от статията в  Nature.

Учените снемат големи участъци кожа от гърба на лабораторни мишки, за да изучат процеса на зарастване на раната. Те забелязват, че в момента, в който раната се затваря, неочаквано се активизира ген  Wnt, и в резултат се появяват нови фоликули. Учените се надяват, че в бъдеще могат да "събудят" гена, включително и на неповредена кожа и да създадат нещо като лекарство против оплешивяване, чиято роля ще бъде възобновяване на растежа на косата.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Kube
13 Jun, 2007 | 21:23

Аз вече свикнах без коса - всяка седмица се бръсна гладко главата ужасно досадно е. Нека тези учени също да ми измислят хапче против растеж на коса и да не бръсна вече. :-)

fen
23 May, 2007 | 13:51

Даа - с коса ще земе да замяза на Уилям Уолъс (от филма "Смело сърце")

fenka
23 May, 2007 | 13:45

Жалко така Брус Уилис е по-готин .


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.