Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Блиц интервю с държарния секретар на Кралство Холандия Атцо Николай
Илиян Златев - 21 Февруари 2003
Държавният секретар по външните работи на Кралство Нидерландия Атцо Николай на двудневно посещение в Пловдив.


         - Г-н Николай, бихте ли изразили официалната позиция на Кралство Холандия за кризата в Ирак?

- Много сме доволни от срещата на високо равнище в понеделник (17.02.03г., бел. ред.). Съгласни сме напълно със заключенията, защото това е точно нашата позиция.

         - Мислите ли, че след изразената официална позиция на Европейския съюз в понеделник, Холандия споделя мнението на френския президент Жак Ширак, че България и Румъния се държат инфантилно и държавите от Източна Европа подкрепят неправилния вариант за излизане от кризата?

- Не, недоумявам забележките на президента Ширак и мисля, че вашата страна има право да играе своята собствена роля в международната политика. Много съм изненадан, че г-н Ширак направи връзка между вашата позиция за кризата в Ирак и присъединяването ви към Европейския съюз. Няма връзка и не би трябвало да има такава връзка.

         - Значи не смятате, че позицията на България ще попречи на процеса на присъединяването й към Европейския съюз?

- Не, мисля и се надявам, че няма да е така.

         - Какви холандски инвестиции се предвиждат за България в близките години?

- Не зная какви са конкретните планове на отделните компании за инвестиции в България, но знам, че в момента Холандия е петият по големина инвеститор в България и имаме амбицията да минем по-напред в класацията.

         - Смятате ли, че в България има добър инвестиционен климат?

- Мисля, че е добър, съдейки от впечатленията ми от обяда с представители на бизнес средите, там където бяха обсъдени доста положителни неща, но все пак има някои съмнения и немалко трудности.

последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.