Факти, Анализи, Коментари
   28 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Исторически пробив при термоядрения синтез
14 Декември 2022
За първи път е произведена повече енергия в експеримент с реакция на термоядрен синтез, отколкото е била използвана за възпламеняването й
САЩ обявиха исторически научен пробив в продължилия десетилетия стремеж за овладяване на термоядрения синтез - енергията, която захранва Слънцето и звездите, предаде БТА, позовавйки се националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" .

Постижението може в рамките на няколко десетилетия да революционизира производството на енергия на Земята, осигурявайки изобилие от чиста енергия.

От десетилетия изследователи от цял работят за развитието на ядрения синтез, който според привържениците си може да позволи на човечеството да се освободи от своята зависимост от изкопаемите горива, отговорни за глобалното затопляне.

Изследователи от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния за първи път са произвели повече енергия в експеримент с реакция на термоядрен синтез, отколкото е била използвана за възпламеняването й.

Този успех ще остане "в учебниците по история", каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм на пресконференция.

Постижението, за което изтече информация в пресата преди няколко дни, провокира ентусиазма на научната общност по целия свят.

Понастоящем атомните електроцентрали използват ядрено делене, което действа чрез разпад на ядрото на тежък атом, при което се освобождава енергия. При ядрения синтез, от друга страна, се сливат две леки ядра, образувайки по-тежко.

Това е реакцията, която захранва звездите, включително нашето Слънце. Благодарение на условията на екстремни топлина и налягане водородните атоми се сливат, за да образуват хелий, произвеждайки в процеса огромно количество енергия.

На Земята този процес може да се осъществи с помощта на свръхмощни лазери.

В експеримента учените са фокусирали 192 лазера върху мишена с големината на напръстник, където са поставени леки водородни атоми, които трябва да се слеят.

Подобен резултат най-накрая доказва физичен принцип, който преди десетилетия е бил предполагаем.

Ядреният синтез има много предимства пред деленето: при него няма риск от ядрени аварии и се отделят по-малко радиоактивни отпадъци.

Привържениците на термоядрения синтез се надяват, че благодарение на него един ден ще може да бъде произвеждана почти неограничена енергия без въглеродни емисии, измествайки изкопаемите горива и другите традиционни енергийни източници.

Все още обаче предстои да се извърви дълъг път - "вероятно десетилетия", преди това решение да стане приложимо в промишлен и търговски мащаб.

Изследователите обаче смятат, че е направена важна стъпка към постигането на целта.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.