Факти, Анализи, Коментари
   14 Юли 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАСА създава Обсерватория за издирване на обитаеми планети
9 Юни 2024
За тази цел Habitable Worlds Observatory ще търси кислород, метан и други признаци, които подсказват за наличието на живот
НАСА планира да построи телескоп за търсене на обитаеми светове. Обсерваторията за обитаеми светове, наречена „Habitable Worlds Observatory“, ще бъде създадена след поне десетилетие, но НАСА започна да разработва необходимата технология, съобщава Science alert.

Сключени са договори с три компании за проучване на оптиката от следващо поколение, проекти на мисии и характеристики на телескопа на стойност 17,5 милиона долара. Работата трябва да започне в края на лятото на 2024 г.

Обсерваторията за обитаеми светове (ООС) е мисия за изстрелване на голям космически телескоп с основна цел директно проследяване на подобни на Земята планети около звезди като нашето Слънце.

Той също така ще може да изучава атмосферата им, за да търси химически признаци за признаци на живот. Мисията е в много ранен етап на планиране, като работни групи разглеждат научните цели и начините за тяхното постигане.

Въз основа на досегашните изследвания на екзопланети се смята, че една от всеки 5 звезди вероятно има планета, подобна на Земята, в орбита около нея.

Разбира се, цялата предпоставка за търсене на живот във Вселената се основава на това, че този живот е донякъде подобен на нашия. Възможно е да има живот, основан на съвсем различен химичен състав, но ако искаме да открием живот, можем да търсим живот, подобен на нашия, а не да залагаме на нещо напълно различно.

За тази цел ООС ще търси кислород, метан и други признаци, които подсказват за наличието на живот.

През януари 2024 г. НАСА поиска предложения, които да стимулират и развият технологии, които ще бъдат необходими за ООС.

След първия етап НАСА избра три предложения за двугодишни договори с фиксирана цена на обща стойност 17,5 милиона долара. За сравнение - разработката и изстрелването на „Хъбъл“ струва 16 милиарда долара.

Работата е планирана да започне до края на лятото на 2024 г. Заедно договорите ще осигурят рамка от технологии, които ще подпомогнат следващата фаза от разработването на ООС.

НАСА ще контролира целия процес и резултатите ще ѝ позволят да планира фазата на разработване и изграждане на мисията.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.