Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бедните у нас мрънкат за пари и лежат пред телевизора, богатите мислят как да печелят
23 Декември 2009
Американецът казва за кризата -"Сам ще се оправя-", българинът казва - -"Бойко ще ни оправи-"
Проф. Здравко Райков
Проф. Здравко Райков

Здравко Райков е социолог, професор по пиар, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” и автор на много книги. Сред тях са “Вино за здраве”, “Сън за здраве”, “Пари за здраве”.

 В новата си книга “Как да печелим по време на криза” Здравко Райков разказва историите на хора, които са успели да направят пари по време на криза - докато всички около тях остават без работа, без жилища и живеят в лишения.

- Хората се оплакват, че нямат пари, а вие пишете как се печели в криза?

- Според мен те се оплакват, че нямат пари, защото не искат да имат пари. Това е парадоксът. Хората се интересуват прекалено много от политика и от други глупости, но когато стане дума за пари, чакат някой да им налее в касичката или да им напълни джоба. Онези, от които те очакват, са горе във властта, за да си напълнят своите джобове. Всеки под небето трябва да ангажира мисленето си и да намери своя начин да прави пари. Пари могат да се правят навсякъде, винаги и от всичко - от раждането на човека до погребението всички сфери на живота стават за правене на пари. Когато се опитваш да правиш пари по различни начини, може да сгрешиш, но всяка грешка ще те доведе по-близо до решението. Томас Едисон е направил 10 000 опита, докато изобрети крушката. Какво щеше да стане, ако се беше отказал на 8 хилядния опит примерно? В книгата си съм подбрал примери главно с хора, които правят пари по време на криза - останали са без работа, взели са им къщите, автомобилите.

- Разкажете някой от тези примери.

- Любимият ми пример е за един американски студент, който се дипломира през есента на 2008 г. Завършва “икономика”, но никъде не може да си намери работа по специалността. Изхарчва близо 6000 долара от семейния бюджет, за да си търси работа в околностите на Сан Хосе, където живее, но не намира. И тогава му хрумва щурата идея, докато трае кризата, за 1-2 г. да обиколи страната и да поработва на различни места, за да си изкарва прехраната. Прави си план да обиколи 50 области в САЩ и на всяко място да остава по една седмица. Пуска над 20 000 имейла на различни работодатели в цяла Америка, качва се на стария си джип с десетина долара в джоба и с един лаптоп, и тръгва.

Първото място, от което получава предложение за едноседмична работа, е да замести болен учител по физическо възпитание. Назначават го, работи от понеделник до петък и заминава за друг щат. Там работи като детегледачка. На трето място вади картофи и т.н. Междувременно си прави блог, в който разказва какво му се случва. Сайтът му става много популярен, вестниците започват да разказват историята му и постепенно става известен. Няколко телевизии правят филми за него. Изведнъж отделните щати и различни компании започват да се надпреварват да го канят на работа, защото покрай него и те стават известни и си правят реклама.

В средата на 2009 г. той получава оферти от различни издателства да редактира малко това, което е публикувал на сайта си и да го издаде като книга. Предлагат му шестцифрени суми. Очертава се след това да се заснеме игрален филм по книгата му. Ето накратко историята на човек, който не се е отчаял, а е повярвал в себе си и е разбрал, че никой не може да му помогне, ако сам не си помогне.

- От какво най-бързо се забогатява?

- От частен бизнес. В Америка около 28-30 % от хората са забогатели от частен бизнес, а в Европа този процент е близо 50 %. Другото е от добри инвестиции и от заплати - ако си шеф на “Порше” и получаваш 60 млн. евро годишно, може и от заплати да забогатееш. Но в основата е частен бизнес, който или развиваш и продължаваш да печелиш, или създаваш, развиваш и продаваш. В България вече има доста хора, които така спечелиха пари. Развиват един бизнес, продават го, инвестират в друг.

- Как се печелят пари по време на криза?

- Правенето на пари не се определя от средата, а от главата. Човек или има идеи, инициативен и упорит е, вярва в себе си, или се съмнява и не може да постигне мечтите си. Съмненията отслабват способността ни да постигаме успехи. Голям проблем за България е, че хората неистово се интересуват от политика. Това не е нормално. По статистика най-бедните в България - с доход до 500 лева - проявяват най-силен интерес към политиката. При хората, които получават между 500 и 1000 лева, интересът намалява. При тези с доходи над 1800 лева вече се наблюдава нулев интерес към политиката.

Още едно интересно проучване на изследователи от Европа, Америка и Канада показва, че 80 % от свободното време на богатите е посветено на работа за увеличаване на парите - те мислят, раждат нови идеи, правят сделки и комбинации. На бедните 80 % от свободното им време минава в лежане пред телевизора. В цял свят е така и в България е същото. Тези, които най-много мрънкат, че нямат пари, не правят нищо, за да променят нещата.

- Според вас кризата няма да свърши до май 2010 г.?

- Според мен светът поне 15-20 години ще се намира в това състояние на несигурност и неопределеност. От 2008 г. светът вече не е същият, той е много променен, но хората не искат да чуят лошите новини. Няма месец, в който ще излезем от кризата. Излизайки от една криза, влизаме в друга. Тя ще си отиде, но не като влак, който спира на една гара, пътниците слизат и край с кризата. Чакат ни серия други кризи. Сега тепърва ни предстои голямата инфлационна спирала, защото в момента печатарските машини в големите държави работят. От 2008 г. насам светът е коренно различен. Ресурсите намаляват. Държавите нямат вече възможности. 50 % от световното богатство се е изпарило.

- Казахте, че печатниците работят и ни предстои инфлация. Значи ли това, че сега е моментът да теглим големи заеми?

- Тази схема проработи много добре в България в началото на 90-те години, когато шепа хора знаеха нощта “хикс”, в която доларът, вместо за 2 лв., ще започне да се продава за 20 лв. Те спешно взеха кредити от по десетина милиона лева, обърнаха ги в долари, след това продадоха доларите и реализираха огромна печалба. Но това са хора, които са имали вътрешна информация. Точно така ще се случи и в деня хикс, когато ще се извърши девалвацията на лева и ще възприемем еврото. Дълбоко се съмнявам, че както ни убеждават разни родни икономически величия, съотношението на лева към еврото ще бъде 2 към едно. Това е абсурд. Истинската цена на българския лев спрямо еврото е 4 към 1, а не е 2 към 1. Ако махнем валутния борд, в същия ден ще научим колко струваме реално. Но ние не искаме да видим реалността.

 - Да се върнем пак на въпроса - криза е, пари няма, хората остават без работа. Как се печелят пари в такъв момент?

- Ако човек има добра, нестандартна, уникална инициатива, която ще възпламени човешките души, веднага ще намери пари да я реализира. В момента има много инвестиционни компании, които разполагат с огромни пари в наличност. Имат милиарди и търсят къде да ги инвестират. Ако имаш толкова добра идея, те ще ти дадат пари да я реализираш. Хубавото на капитализма е, че ти решаваш дали ще бъдеш в групата, която мрънка непрекъснато, че не й стигат парите, или ще вярваш в себе си и ще печелиш пари. Ще напиша книга специално за пенсионерите, за да им покажа колко много хора забогатяват на една преклонна възраст. В “Пари за здраве” разказах за една жена, която на 75 г. прави своите 800 000 евро, започвайки от нулата. А е получавала пенсия горе-долу колкото нашите пенсионери.

- В България често ли се теглят кредити за бизнес? Май повечето хора вземат заеми, за да си купят жилища, автомобили?

- Запознах се с любопитно проучване, осъществено от колеги от университета в Канзас и университета ДеПол. Според тях покупката на жилище от хора с ниски доходи неминуемо ще им донесе повече вреда, отколкото полза. За да стигнат до този ключов извод, колегите са анализирали статистически данни за период от 35 г. - от 1970 до 2005 г. Ето защо не е чудно, че хората с малки доходи най-често остават без пари, без жилища и имущество, ако са били толкова глупави, че да теглят кредит, без да могат да го върнат. Кризата отново показа, че в цял свят банките вземат принудително домовете точно на бедните, на които са дали ипотечен кредит. Финансово състоятелните хора са такива, защото са се научили сами да управляват парите си.

Обикновеният човек винаги ще е прецакан, когато взема кредит. Затова, ако си знаеш интереса, ще бягаш стремглаво от всякакви заеми. С изключение на един-единствен вариант, за който вече споменах: вземаш кредит, за да завъртиш бизнес. Според проучване на БАН от есента на 2009 г. 67 % от кредитите и 87 % от заемите са взети за разходи, предназначени за потребности от първа необходимост, включително поддържане на жилището. И само 7 % от кредитите и 5 % от заемите в България са взети за развитие на бизнес. Тези цифри показват защо българинът няма да се отлепи от дъното - да вземаш кредити, за да ги харчиш, е най-сигурният начин да съсипеш не само своята съдба, но и тази на децата си. Древните асирийци са ни оставали един прекрасен завет: искаш ли да живееш спокойно, не вземай и не давай на заем. Ако винаги следваш този принцип, сериозните ти проблеми ще са с един по-малко.

Светослава БАНЧЕВА,
е-вестник 

Интервюто е препечатано от в. "Янтра ДНЕС" Велико Търново


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ДуПеСе
08 Apr, 2015 | 10:58

Аз съм в момента машинен инженер. Минах по този път преди това - 17 сменени работни места!!! И как точно със заплата от 300лв чисти и ток през зимата 200 лв, ще си взема кола да обикалям за работа?!? В Локомотивен и Вагонен Завод Русе - собственика си ми открадна 5,5 заплати!!! Заплатите на запад са несъвместими с нашата реалност и крадливите ни работодатели!!! Докато бях студент и тирове с чували боб съм товарил? Мързяло ме така ли бе? Соросоид нещастен. Между другото и богати и бедни крадат... Фалшив професор по нищоказване.

zornitsa
21 Apr, 2012 | 19:06



Бедните у нас мрънкат за пари и лежат пред телевизора, богатите мислят как да печелят



Като сте толкова умен професоре сигурно бихте ме спонсорирал да издам гниги на тема какво прави бедния човек защо е беден и аз мисля че повечето дори нямат телевизия и са толкова много изморени от тежката работа че им е все едно какво ще напише един професор





G-n Kapitalistchev
23 Dec, 2010 | 23:28

Ama da ti imam az na teb, profesorstvoto, drugaryu Komunistichkov...

ядесоти
27 Apr, 2010 | 00:41

тъпанар е тоя "професор", какво значи професор по "пр" - мошенници

пари с работа не се изкарват, или с кражба или с лъжа - най-малкото, или с куфарчета...

nona
23 Mar, 2010 | 14:52

vsi4ko tova vaji no ne i za bg

junks
25 Dec, 2009 | 22:40

Наивник

Жоро
25 Dec, 2009 | 10:38

Напълно съм съгласен със мнението на автора и не проумявам защо са тези злобни коментари -една голяма част от българите са злобни мързеливи и нищо не предприемат а чакат някой да ги оправи

Кучков
24 Dec, 2009 | 18:45

Абе господин професоре .
Ти си голям тъпанар.
Мога да кажа ,че си и голям боклук а не професор.
Според теб излиза че два милиона пенсионери са мързеливци и
мрънкат ,че са бедни .
Те цял живот са работили и са достойни хора!!
Държавата ги направи бедни а такива тъпанари като теб ближат
за д ниците на правителството и са готови да оплюят майка си и баща
си за да спечелят.
И недей да даваш примери от вестниците
как печелят пари в другите държави.
Ако не си разбрал ,че няма по-скапана държава от България
ходи си копай картофите и не се прави на професор

Алчо
24 Dec, 2009 | 16:50

Абе като се има в предвид последнита информаця за "Наглите", то май бедните си работят , а богатите мислят как да крадат. То и за това са богати. Скоро си говори с приятел който е портиер на 5 звезден хотел и от него научих доста подробности за негвите клиенти от така норечения елит. Абсолютно всички са или с криминално минало или свързани по някакъв начин с партийния елит и службите.

istina
24 Dec, 2009 | 16:29

mnogo tochna statia. kraino vreme e da sprem da mrankame i da se prostirame spored chergata si. dano horata se zaslushat vav tova koeto e napisano.

A kogato si izbirame politizite da gi izbirame ne zaschtoto ni haresali zaradi chernite im ochi ami zaradi programite koito ni predlagat (t.e. kakvo smiatat da praviat). Che darzava ne se upravliava sas prokazki a sas malchanie i rabota.

max-610
24 Dec, 2009 | 10:15

тапагьоз

Коба
23 Dec, 2009 | 16:23

На времето Сталин имал слуга, който винаги стоял буден в стаята му, докато той спял.
Щом си отвиел ръката, например, слугата я целува и отново я завива. Открие ли си рамото - отново целувка и пак завиване. Веднъж Сталин си отвил задника и прислугата, като си му е реда го целунал по задника, и го завил. Сталин се раздвижил и попитал:
- Аха, дойде ли вече българската делегация?

vulgar
23 Dec, 2009 | 16:22

на райков сигурно ще му плати някой закъсал манафин

Доцент
23 Dec, 2009 | 11:56

Въпросният "професор" Райков всъщност е най-обикновен шарлатан.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.