Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Инна Церовска: “Наградата “ТЕАТРАЛНА КЪЩА” ще съхрани в себе си светлината на театралното изкуство!”
Роза Колева - 13 Май 2003

     От 9 до 11 май в Пловдив за първи път в България се проведе детско - юношеският фестивал “ТЕАТРАЛНА КЪЩА”. На него бяха представени редица театрални формации от Пловдив. Идеята на фестивала е да прерастне в национален, а по-късно и в международен. Основни организатори на фестивала са Учебният театър към ПУ “Паисий Хилендарски” и Ротър акт клуб.
     Инна Церовска е мениджър към Учебният театър към ПУ “Паисий Хилендарски”.

     - Каква е идеята на този фестивал, който се провежда за първи път в България?

     - Искаме да приобщим всички учебни театри, тези, които са в рамките на училищата, да ги срещнем, да върнем децата към духовните занимания.

     - Колко бяха участниците и как завърши той?

     - Осем театрални трупи. Всяка от тях с амбицията да докаже любовта си към театъра.

     - Ясно е, че всичките са били добри и трябва да се поощряват в трънливия път към голямото изкуство. Кои бяха наградени в крайна сметка?

     - Наградите бяха три. Първа награда взе трупата при с. Паталеница. Това е детска театрална школа към училището и деца от Дом за деца и младежи с увреждания. Постановката се казва “Мащехата на Снежанка”. Втора награда получиха децата от хуманитарна гимназия “Кирил и Методий ”. Постановката е със заглавие “Госпожа Изкушение”. Трета награда заслужено грабнаха децата от Училище за деца с увреден слух с постановката “Ръце и още нещо”.

     Голямата награда спечелиха децата от сборната група на Детска театрална школа “Плашило” към Учебен театър на ПУ “П. Хилендарски” със “Спящата красавица или откъде идват приказките...” - авторски спектакъл. Постановката е на Вера Михайлова и Кирил Кирилов. Те получават и символичната “ТЕАТРАЛНА КЪЩА”, която ще съхрани в себе си светлината на театралното изкуство до следващото издание на фестивала. Журито беше професионално, съставено от актьори и режисьори.

     - И накрая традиционно да Ви попитам за предстоящите изяви на театралната трупа към Учебния театър на ПУ “П. Хилендарски”

     - Сега готвим нова постановка по поема на Уилям Шекспир. Премиерата ще е през октомври,живот и здраве...


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.