Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стопанската камара с предложения за банковите кредити
      В случай на промяна на договорени условия получателят на банков кредит трябва да може прекрати ползван кредит без утежнения и начисляване на допълнителни наказателни такси и комисионни от кредитора. Това е едно от предложенията на БСК, обявени от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев.
    Предложенията на стопанската камара са за намаляване на дела на сивата икономика, разширяване на националната платежна инфраструктура, ползване на картови плащания, обхват на услугите и банковата система. Те са адресирани до финансовия министър Симеон Дянков, който от 15 дни не намира време да се срещне с БСК, за да обсъдят предложенията, обясни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. От БСК предлагат пакета от мерки да бъде включен за обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
    С възможността да се прекрати ползваният кредит, без допълнителни такси, при промяна на условията от страна на банката, според Данев ще се разшири и конкуренцията в банковата система, което ще доведе до ограничения в ръста на кредитите. Това е практика в десетки страни и спокойно може да бъде въведено у нас, посочи изпълнителния председател на БСК. Според него е безумно това, че банката може да сменя по всяко време условията. Кредитополучателите, според БСК трябва да може и да прекрати ползван кредит при промяна на договорените условия включително и с рефинансиране от кредитна институция, без да се утежнява и начислява допълнителни лихви и комисионни от страна на кредитора.
    Друго предложение на БСК е това, че ако се вдигат лихвите по кредитите, да могат да се вдигат и лихвите по депозитите. От стопанката камара разбират, че икономическата обстановка е динамична, но казват обаче, че това е проста регламентация. В случай, когато банката промени условията при депозитен договор пък, да предлагат на депозанта да има право да прекрати договора без утежнения за него. Освен това, той и да получи всички натрупани лихви и ако иска да си внесе депозита в друга банка.
    Според БСК, БНБ трябва да направи и публичен регистър за таксите и комисионните на банките. Предложенията им са в три направление. Сред тях има и такива за ускорено плащане по електронен път, чрез платежни карти на трудовите възнаграждения и осигуровките. Пълно покритие на постерминални устройства и фиксирани и мобилни комуникации в малките населени места. Разширяване на прилагането на услугата КЕШ БЕГ – да искаш да ти дадат средства въз основа на твоята дебитна карта. Постепенно въвеждане на системата моментално плащане, там не се изисква ПИН за малки суми и др. /БГНЕС
24 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.