Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спряха ли даренията в МВР?
      Финансовото министерство, общините и фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) достойно са заместили огромния брой дарители на МВР. Разследване на "Сега" от юни м.г. по този въпрос предизвика скандал, който бе отразен в евродоклада през юли.
    Едва през септември министър Цветан Цветанов забрани частично даренията - само от физически лица и частни фирми, въпреки че още през юли премиерът обяви: "Спираме даренията".
    Въпреки скандала, въпреки недоволството от Брюксел Цветанов остави възможността институции, общини и фирми с държавно участие да даряват. За 2011 г. МВР е получило 12 млн. лв. от дарения.
    Запазването на общините като дарители въпреки тежкото им финансово положение по-скоро цели да прикрие частни донори, които чрез общините правят подаръци на МВР или се откупват. Най-известният случай от края на м.г. е сградата, която "ЛУКойл" дари на Бургас, за да бъде предадена на едно от местните полицейски управления. Това дарение липсва в регистъра, от МВР не обясниха защо.
    От най-новия вариант на регистъра става ясно, че в края на м.г. финансовото министерство е дало на МВР автомобили за 110 000 лв. Коли за 15 000 лв. е дарила Окръжната прокуратура в Хасково. Фирмата "БМВ", която е 100% собственост на МВР, му е дарила автомобили за 2 млн. лв. и софтуер за 104 000 лв. И двете дарения са от декември 2011 г. Същата фирма е дала над 200 000 лв. за "техническо обезпечаване" и на Гранична полиция. А СДВР е получило от същото търговско дружество 37 000 лв. за консумативи и 5000 лв. за светлоотразителни жилетки. Фирмата е отпуснала и над 300 000 лв. за врачанската полиция във вид на строително-монтажни работи, обзавеждане и камери, а на смолянското МВР - 20 000 лв. за автомобил. "БМВ" е монополист в изпълнението на някои държавни поръчки - например производство, смяна и поставяне на номерата на автомобилите.
    В края на м.г. Главна дирекция "Криминална полиция" е получила две малки дарения от "Мини Марица-изток" ЕАД. Те са за малко над 200 лв. и са за гориво. Същата фирма дарява на два пъти и областната дирекция в Стара Загора - веднъж 200 лв. за бензин и веднъж 20 000 лв. за "изграждане на GPS".
    Най-дарявана продължава да е пожарната. След забраната на министъра са направени 9 дарения - основно от общини. Дарения са дали Плевен, Долна Митрополия, Поморие, Айтос, Руен, Белоградчик, Кнежа. Дарение за пожарната е направила и Столична община - записано е, че се подарява "инвестиционен проект за сграда" за 49 000 лв.
    Освен Бургас и други областни дирекции са дарявани от общини. Така търновската полиция е получила подарък от 500 лв. от община Сухиндол във вид на "компютърна конфигурация". Врачанската полиция е взела дарение от община Бяла Слатина - 100 лв. за бензин. Кюстендилската областна дирекция е получила пари за бензин от общините Кочериново, Невестино, Кюстендил. Плевенската полиция е получавала дарения от общините в Червен бряг и Кнежа. А местното ВиК е направило в края на годината 17 дарения - все за бензин, за различни полицейски управления на територията на Плевенска област. И шуменската полиция има в края на годината много дарения от различни общини - Смядово, Коалиново и др.
    Сливенската областна дирекция пък е дарена от ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД на два пъти - веднъж за 12 000 лв. за котел и компютри, и втори път с 2000 лв. за "врата-витрина".
    Скандалът с даренията избухна в края на юни, в очакване на заповедта на Цветанов за забрана структурите на МВР са продължили да получават частни дарения. Някои областни дирекции дори бележат бум на дарителството през август.
    И до този момент министър Цветан Цветанов не дава аргументирано обяснение защо са му на МВР дарения въпреки милиарда от бюджета и въпреки че през 2011 г. правителството отпусна допълнително 50 млн. лева за Шенген, облекло, за горива. /БГНЕС
24 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.