Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Наши ученици отново медалисти от международна олимпиада
      Всички момчета от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", които заминаха за участие в осмата олимпиада по математика, информатика и физика в Казахстан, се завърнаха тази вечер в София с медали.
    Математиците Рафаел Рафаилов, Богдан Станков, които през миналото лято взеха бронзови медали от Международната олимпиада по математика в Амстердам, грабнаха златото в Казахстан, а третият математик в отбора се върна със сребро. Информатиците Георги Георгиев и Александър Златков получиха съответно златен и сребърен медал, а физиците Тодор Марков и Ивайло Хартарски – съответно бронзов и сребърен медал.
    "Нашите момчета са много добри, много подготвени и не за първи път печелят медали на международни и световни олимпиади", сподели майката на златния медалист Рафаел Рафаилов депутатът от левицата Корнелия Нинова. "Много сме горди с тях, много сме щастливи. Момчетата от Софийската математическа гимназия се готвят от 5-6 години. Те постоянно участват в състезания и в подготовка. За това конкретно състезание момчетата се готвиха не повече от месец, но те са готови. Много са добри и представят България страхотно по света", разказа тя. Някои от момчетата, които са в отбора, завършват тази година. "За мое лично и майчинско съжаление мисля, че те ще напуснат България, имат добри оферти да учат навън в световно признати университети и всички са се насочили натам, но се надявам някой ден да се върнат", призна Нинова. Рафаел иска да продължи да учи математика и вече е подал документи в Харвард, Принстън, Масачузетския технологичен институт. "Той беше известно време в Масачузетския технологичен институт, хареса му и те го харесаха, и мисля, че ще отиде там", каза още щастливата майка.
    Олимпиадата е с много голям престиж и всяка година все повече и повече ученици участват от математически гимназии от почти цял свят, каза пред БГНЕС Марияна Тодорова, директор на СМГ "Паисий Хилендарски". Директорката на престижната гимназия обясни, че тази година в Казахстан са се състезавали 54 отбора от 18 страни. Традиционен победител там е училището към Московския държавен университет, но българските ученици се мерят с тях на ниво и софийският отбор е на второ място. "Всичките ни деца се връщат с медали – имаме 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов", разказа Марияна Тодорова.
    Децата учат в СМГ от пети клас. "Те проходиха при нас", допълни Тодорова. За да поддържат нивото си възпитаниците на СМГ участват в класиране в началото на всяка учебна година. Така например, независимо, че Рафаил участвал в националния отбор по математика, тази година наравно с всички деца отново е извървял тежкия път и успял да се класирана. "Смея да твърдя, че вътрешното състезание, за да се класираш в отбора на СМГ, е равно на международните", заяви директорът на гимназията. За завърналите се шампиони предстои подготовка за международната олимпиада по математика. /БГНЕС
23 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.