Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Татяна Дончева: Към 89-та година 99% от духовенството е било под “шапката” на службите”
      Бившата депутатка от БСП Татяна Дончева е категорична, че Държавна сигурност (ДС) и определени нейни хора контролират вероизповеданията тотално, съобщи КРОСС.
    “Към 89-та година в състава на Светия синод и епископата контролът е бил тотален. 99% от духовенството е било под “шапката” на службите”, твърди Дончева пред бТВ.
    Според нея проблемът дори не е сътрудничество в определени моменти. Имало е духовници, поставили се в служба на атеистичния режим, но и такива (като Неофит, Натанаил, Йосиф и други), които са били искрени в своето вярване, че служат на църквата и отечеството. “Ето защо всички не бива да се слагат под общ знаменател. Защото например доносите срещу някои митрополити са повече от онова, което те са докладвали пред службите”, казва Дончева.
    Отварянето на досиетата поставя на дневен ред въпросът защо старата ДС сега, 20 години след промените, има толкова силно влияние. “Едно е да защитаваш Зографския манастир и имотите в Америка, и съвсем друго да докладваш кой ходи на църква, кой продава кръстчета и приема православната вяра. Бившата ДС вместо да си урежда сказки и да твърди, че е работила изключително на ползу роду, е редно сега да направи равносметка и да каже как и защо са били вербуван хора от висшия клир. Защото хората трябва да знаят защо една държавна институция може да се превърне в сатрап и издевател над църквата”, коментира бившата соцдепутатка.
    От своя страна, Кирил Котов, бивш водещ офицер от ДС, човекът, вербувал трима-четирима от митрополитите за Държавна сигурност (ДС), разказа, че службите са ги търсили с цел укрепване на християнството у нас. “Основните аргументи бяха, че трябва да се подпомогне църквата да работи по-активно. По това време имаше опити на външни псевдорелигиозни центрове да проникнат у нас. Тези вербувани митрополити не са работили срещу църквата. Те имаха за задача да активизират религиозната дейност в своята епархия. Друга тяхна задача беше да намерят подходящи младежи и да ги отведат да станат монаси”, разказва офицерът от запаса.
    О.з. полк. Котов твърди, че никой не е забранявал на миряните да посещават църква преди 1989 година. “Никой не е искал от свещеници да споделят изповед, дадена им от миряни”, твърди бившият разузнавач.
    Митрополит Неофит е бил сред вербуваните от Кирил Котов. “Той е човек с изключително богата култура, много интелигентен. Той обаче не беше достатъчно обучен да решава по-сложни казуси. Просто участваше в международни конференции и разказваше за това какво се е случило там”, казва Котов.
    15 митрополити бяха вербувани, 11 от тях бяха сътрудници на ДС. От висшия клир няма други вербувани от службите. Патриарх Максим никога не е бил агент на ДС. Не е имало опити да се вербува, а и по заповед “отгоре” службите не са имали право да подхождат към патриарха. “Не успяхме да убедим политическата класа да не разкрива досиетата на митрополитите”, заключи о.з. Кирил Котов.
22 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.