Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тренчев: Загубите за много повечено, но това не се казва, говорят някакви други суми и числа
      Уважаеми братя и сестри, български миньори, пред вас човек може само със свалена шапка да бъде. Това каза пред стачкуващите миньори президентът на КТ "Покдрепа" д-р Константин Тренчев.
    Аз със стачки се занимавам и участвам от 1989 година. Винаги едно и също нещо се казва от страната, срещу която се борим – "Стачката е незаконна, стачката е политическа". Омръзна ми вече едно и също, кой ли не се сменя, едно и също говори. Винаги ще помня думите на един миньор от подземния въгледобив, който каза: Докторе, зад мен е гладът, пред мен е смъртта. Не може така да се живее повече и единственият начин това да се преодолее, е с борба, подчерта Тренчев. Той каза, че в сградата на "Мини Марица Изток" е идвал няколко пъти, но помни март 1996 г., когато също спря подаването на въглища. "Но тогава на третия ден дойдоха с хеликоптер да преговарят. Сега аз съм много учуден, защото загубите, които се търпят от тази тъпа упоритост и инат, са много, много повече. Само от ТЕЦ 2 имам писмо в себе си, че е над 5 млн. на ден, но това не се казва, говорят някакви други суми и числа. Вие не споменавате един човек, споменавате местните, които са хора на дистанция. Нещата водят по-нагоре и горното стъпало се казва министър Трайков, който такива тъпотии наговори...", заяви Константин Тренчев.Тук думите му бяха прекъснати от виковете на протестиращите миньори: "Оставка!".
    "Този младеж иска да каже, че вие пречите от Перник да дойдат едни огромни количества въглища, които да компенсират вашите. Аз не знам този човек има ли идея колко композиции гори за една смяна само ТЕЦ 2. С някакви 1000 тона, които ще изгорят за няма половин час, той смята, че може да компенсира нещо и аз ви уверявам, че от тази работа има някаква много голяма далавера, за която тия въглища никой друг ТЕЦ не ги иска. Някакви 1000 тона. Къде е една композиция, къде са 55 композиции, които се горят на една смяна. Просто нямам думи", подчерта Тренчев. "Изглежда, че човекът не е ходил нито в мина, нито в ТЕЦ и затова говори тия работи. Това е най-големият саботаж. Второто, което каза, макар, че аз на тия преговори нямам спомен да съм бил, е защо сме се били застъпили вашите колеги в топлофикации, да си вземат заплатите. Ама ние ще се застъпим и за учители, и за доктори, и за металурзи, и за шофьори, когато хората не са взели заплати", допълни Тренчев. Той каза, че неговото лично обяснение за парите е, че "просто парите са прибрани от неговия началник Дянков и не щат да го кажат ясно и открито".
    "Но към Дянков имаме много въпроси, защото той беше оставил дори НЕК без пари. Защото търси и събира където има някой лев, за да запушват дупки, но негово задължение е и да осигурява средства, а не само да реже и да не дава на хората това, което им се полага. Вашите искания са абсолютно справедливи. Сега ще има някакви преговори по наше настояване искаме да дойде човек с по-големи правомощия. Ще дойде заместник-министърът, поне така е обещал. Ще направим всичко възможно това нещо да намери своето справедливо решение така, както искате вие.
    Как няма да сме притеснени, като аз мога до утре да ви говоря за приватизирани предприятия, от които в момента нямаме дори следа, не говорим за нещо друго, няма физически нищо. Ние не можем да не сме притеснени от някакви идеи и слухове: това ще се продаде, онова ще се продаде. А нас как да ни продадат, къде да отидем ние", попита Тренчев.
    Стачкуващите миньори викат: "Оставка!", "Мишоци!", "Мафия!".
    Рано тази сутрин започна митинг пред сградата на "Мини Марица Изток". Протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Стойков иди си, Трайчо и ти", "Зли кучета, управителят е крадец". Тук са и двамата синдикални лидери д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа" и Пламен Димитров, президент на КНСБ.
    Днес е седмият стачен ден в "Мини Марица Изток". Стачката започна на 15 януари, а по данни на ръководството, загубите за това време възлизат на 5 600 000 лева. Синдикатите и ръководството на "Мини Марица Изток" започнаха да преговарят на петия ден от стачката на миньорите. Преговорите започнаха, след като министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че е разпоредил на ръководството на мините да подновят преговорите и да бъде оттеглен съдебния иск за законността на стачката от Окръжен съд - Стара Загора, което стана вчера, на 29 януари. Въпреки това, съгласие по спорните въпроси не бе постигнато. Работниците в дружеството настояват да получат по 1000 лева допълнителен бонус за високи производствени резултати, да се подобрят условията на труд и модернизира оборудването. /БГНЕС
21 Януари 2012г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.